SE SÅ STOLT: Direktør ved Vigelands Brug Magne Nordvik poserer stolt sammen med laksen på 16,2 kilo som han dro opp av Otra tirsdag. Foto: PRIVAT

VENNESLA: – Vi som jobber på Vigeland Brug har et fantastisk ekstragode med laksefisket, og vi deler likt på fiskeretten vi har under Vigelandsfossen. Likevel sabla gøy for meg som direktør å dra opp den største fisken, etter alt jeg har fått i ansiktet om de andres fangster, sier Magne Nordvik stolt og fornøyd.

Giganten som var 116 centimeter lang, hadde livvidde på 68 centimeter og veide 16,2 kilo, ligger allerede innepakket og dypfrosset hjemme på Søm. Den skal bli festmat.

Den aller største fisken tatt i Otra, var på over 17 kilo, og ble halt i land av en danske i fjor. Men han glemmer vi nå. Nordvik innehar nå den norske rekorden i Otra etter at laksen kom tilbake.

Helt frelst

– Om det skal markeres på bedriften? Ja, gjett om. Nå er det min tur. En passende markering kan være å installere bilde av meg og laksen som skjermsparer på alle datamaskinene vi har på Vigelands Brug, sier Magne Nordvik og ler hjertelig.

Han hadde aldri fisket laks da han kom til Vigelands Brug i 2005. Siden mange av bedriftens ansatte var ihuga laksefiskere og siden bedriften eier og forvalter mange av de beste lakseplassene rett under Vigelandsfossen, følte Nordvik at han måtte prøve seg.

– Jeg ble helt frelst, og omvendelsen varer. Laksefiske er en fantastisk opplevelse. Jeg er i elva nesten så ofte jeg kan, gjerne sammen med barna mine. Men på tirsdag var jeg alene – og det var litt av en jobb å få storlaksen på land.

Magne Nordvik kjente et voldsomt rykk i stanga. Han sammenligner med et lokomotiv. Du føler du ikke har sjanse.

– Det handler om å jobbe. Jeg holdt på cirka 20 minutter. Laksen tok runder over hele bassenget oppe ved kraftstasjonen. Til slutt ble den sliten, og jeg fikk den inn mot land – og heldigvis opp på land, forteller han.

Helt skjelven

Etterpå var Magne Nordvik både sliten og skjelven. Så skjelven at han ikke greide å få sendt sms-ene han forsøkte å taste inn på mobilen.

Har du opplevd noe lignende før?

– De største fiskene er de man ikke får, vet du. Ja, jeg har opplevd lignende napp, kanskje fra enda større fisk. Men jeg har aldri opplevd hele kampen med en slik gigant før. Helt fantastisk, sier han.

Magne Nordvik har vært i elva rundt ti ganger i år, og fått fem laks.

– Aldri før har jeg behøvd å bruke så lite tid på hver fisk. Det snakkes om mye laks i år, og uvanlig mange store laks, forteller han.

Kan bli rekord i år

Laksen er feitere og større. Og den kommer i større mengder enn på mange år. Ifølge sekretær i Otra Laxefiskelag, Harald Endresen er det situasjonen i alle elvene på Sørlandet.

– Jeg kjenner Otra best. Vi går mot et veldig godt lakseår. Laksen har tydelig hatt bedre forhold i havet. I to år har den vært liten og mager, i år er den skikkelig fin. Til nå er det tatt over 1200 fisk i Otra, vi kan gå mot rekord, sier han.

Stor vannføring betyr mye for oppgangen av fisk. Regnet har altså noe positivt ved seg.

– Det er et flott lakseår. På Sørlandet er vi også så heldige at ingen elver er infisert av parasitter eller sykdom. Derfor må alle som fisker desinfisere utstyret først. Vi ønsker å beholde elvene sykdomsfrie, sier han.

Større i fordums tid

«Litt lax kom jo opp i 1940. Vi fik 3. Vi satt rekord i størrelse det år, en rugg på 28 kg 29. mai. Den slog på kl. 18.30 ved Egsbryggen og vi rodde og slet med den op og ned, frem og tilbake over elven, helt til vi fik den inn til lann nedenfor Egsbækken. Da kom Johannessen roende og hjalp med at slepe båten vor til vi fik den inn ved 20.30 tiden. To timers basketak, den blev tatt på stang med stor devonsluk gul. Rasmussen og Hoff tok en samme dag på Skråstadfjorden på 23 kg. Så det var ikke smågutter som gik opp den dag.»

Slik skriver Per Georg Jensen i sin fiskejournal fra 1940 om da han og Arne Jensen fikk den aller største laks som man vet er tatt på stang i Otra. I garn er det tatt enda større eksemplarer. I 1938 fikk Thomas og Leif Frøysaa en laks på 29,5 kilo i garnet sitt.

Når Magne Nordvik har satt lakserekord, forholder vi oss til det laksefisket som har vært siden Otra ble renset og laksen kom tilbake på 90-tallet. Det moderne laksefisket, altså.

I gamle dager, da den genetisk unike Otralaksen eksisterte, var Otra berømt for størrelsen på fisken. Mer om fordums fangster kan leses på otralaks.no.