Hva synes du om statsbudsjett-forslaget? Diskutér under artikkelen eller på Twitter med hashtag #sb13sør

AGDER: — Min hovedbekymring er at det er langt igjen til vi oppnår en bemanning på 2,0 stillinger per 1000 innbyggere i Agder. I dag er den på 1,38 stillinger. Vi har også en situasjon på Sørlandet hvor halvparten av lensmannskontorene har redusert åpningstid. Det vil ikke bli bedre. Jeg kan ikke se at Agder-politiet styrkes, tvert i mot, sier aust-Agder-representanten Kjell Ingolf Ropstad til Fædrelandsvennen.

- Verre enn fryktet

Ropstad sier han er mest provosert av regjeringens prioritering av politiet i statsbudsjettet. Bemanningen styrkes med inntil 350 nye politistillinger i 2013. Neste år går 400 av med pensjon.

— Ja, for jeg fryktet ikke at det ville bli så dårlig, særlig etter det fokuset det har vært på politi, knappe ressurser og manglende utstyr etter 22. juli, sier han

Ropstad sier han forsto tidlig at politiet ikke var noen budsjettvinner, fordi politiet knapt er nevnt i dekningen av statsbudsjettet i riksmediene.

I tillegg til nye stillinger, gis det ekstra penger til å finansiere helårsstillingene til de nyutdannede politifolkene fra 2012-kullet. Regjeringen bevilger også 20 millioner til politiets ikt-satsing, og det settes av 30 millioner til prosjektet med nye straffesakssystemer. Politiet mener selv at etaten trenger 155 millioner bare i 2013 for å klare den ikt-utviklingen de ønsker.

Ønsket dobling

— På bemanningssiden skulle jeg ønske det var en dobling. 70 nye årsverk i Oslo politidistrikt og inntil 280 nye årsverk i politi- og lensmannsetaten for øvrig, fordelt på 26 politidistrikt, er ikke mye å rope hurra for, mener Ropstad.

- Langt igjen

Leder av Politiets fellesforbund (PF), Arne Johannessen, sier han isolert sett er fornøyd med 350 nye politistillinger neste år.

— Regjeringen har et uttrykt mål om 2800 nye stillinger innen 2020. Jeg synes regjeringen mener alvor med å utdanne nye politifolk for å nå det målet, så isolert sett er vi fornøyd med 350 nye stillinger neste år. Samtidig er det langt igjen til den dekningen vi ønsker i Agder og resten av landet, sier Johannessen til Fædrelandsvennen.

Forbundslederen er mest spent på driftsbudsjettet, når pengene skal fordeles på distriktene på nyåret. Han sier det blant annet er svært langt igjen for å få løst politiets ikt-utfordringer.

— Det er vi mest skuffet over i budsjettet, sier Arne Johannessen.

Kjell Ingolf Ropstad hadde store forventninger til statsbudsjettet og styrking av politiet.

— Jeg forventet en storsatsing på tre områder: En tjenestestruktur som sikrer nærhet, en bemanning på 2,0 per 1000 innbygger og større bevilgninger til utstyr. Det er jo ikke penger til utstyr i budsjettet.

Fædrelandsvennen har ikke lyktes med å få kommentar fra politimesteren i Agder.