RÅDYRSPOR: Denne graven fant ansatte i Sørlandsstein mandag formiddag. De mener det er tydelig at skadene er gjort av rådyr. Også ved andre graver det er rotet til ved, er det funnet rådyrspor. Foto: Hanne Christine Borø
BEFARER: Politibetjent Patrick Vollen i samtale med fagarbeider på kirkegården, Einar Sørensen. Foto: Hanne Christine Borø
VELTET: Ifølge kirkegårdsarbeiderne er rådyrene tamme, spiser blomster og velter gjenstander. Foto: Hanne Christine Borø
KIRKEGÅRDEN: Politiet fikk mandag kveld inn anmeldelser fra pårørende som mente gravene var vandalisert. Foto: Hanne Christine Borø

Se flere bilder ved å klikke på pilene over.

MANDAL: Ifølge [Lindesnes](http://www.l— a.no/nyheter/article2786.ece) er det en rekke graver som er vandalisert.

Ved noen av gravene lå pynten mandag formiddag slengt utover plenen, og gravlykter og blomster stjålet.

- Ser stadig rådyrspor

Torbjørn Skarpeid i Sørlandsstein mener imidlertid hærverket trolig er begått av rådyr.

Han forteller at representanter fra Sørlandsstein er på kirkegården en gang i uka.

— Vi ser stadig spor etter rådyr. I går oppdaget vi spor etter rådyr ved en av gravene, der det var spist av blomster og krans. Det var tydelige dyrespor i jorda, sier Skarpeid til Fædrelandsvennen.

Han opplyser at det i alle fall er observert to rådyr på kirkegården.

— Vi har foreslått å kontakte Viltnemnda for å ta ut dyrene som skadedyr, sier Skarpeid.

Rådyr spiser blomster, tramper ned, velter løse gjenstander og graver med beina. Dyrene er tamme.

Like tragisk for pårørende

Også fagarbeider ved kirkegåren, Einar Sørensen, tror det er rådyr som står bak ugjerningene. Flere steder er det rådyrspor, og senest i dag morges ble det observert et rådyr på kirkegården.

— Siden vi ikke har sett det som skjedde, kan vi ikke være helt sikre på at det er rådyrenes verk, men jeg er nokså sikker. Uansett skal vi på ingen måte bagatellisere dette. For pårørende er det like tragisk å finne graven slik selv om det er dyr som står bak, sier Sørensen, som nå vil søke Mandal kommune om tillatelse til å ta ut dyrene.

Han viser til at stadig flere pynter gravene med lys og lykter, og ofte setter ned friske blomster.

— Tulipaner nytter nesten ikke, da disse raskt blir spist opp. Ellers ser vi at kråkene også forsyner seg, napper opp blomster og drar med seg mindre lys og lykter, sier Sørensen.

Politibetjent Patrick Vollen var på kirkegården i formiddag etter at politiet mandag kveld fikk inn anmeldelser fra pårørende.

— Vi skal ta noen bilder, og så er det opp til etterforskningsleder å vurdere saken videre, sier Vollen.

Tre anmeldelser

Operasjonsleder Frank Solås i Agder politidistrikt bekrefter at politiet har fått inn tre anmeldelser om hærverk på Mandal kirkegård.

— Skadeverket har skjedd i løpet av natt til mandag, sier Solås til Fædrelandsvennen.