KRISTIANSAND: — Jeg vet ikke om vi kan ta øya tilbake. Det er for tidlig å si noe om. Utøya er vårt eget trygge fristed. Så skjer noe så fryktelig, sier varaordfører Mette Gundersen.

Arbeiderpartilederen har et våkendøgn bak seg. Hun har sittet klistret til nyhetssendinger gjennom natta og har hatt et uttall telefonsamtaler.

— Uvirkelig natt og døgn, som startet med eksplosjonen i regjeringskvartalet. Etter det har det ene sjokket større enn det andre tatt oss. Det er ungdommer og venner som er rammer. Det blir ufattelig nært for oss. Men vår omsorg går til de som har det verre enn oss, sier Gundersen.

AUF-lederen: - VI skal tilbake til Utøya

Hun har akkurat åpnet partikontoret i Kristiansand, sammen med nestleder i Kristiansand, Randi Torjussen. De åpner dørene også for fvn.no.

— Det er barna, ungdommene og de nærmeste som må beskyttes. Vi er ikke hvilken som helst situasjon og jeg tenker at det er bedre at vi håndterer situasjonen og er en buffer for ungdommene og deres foreldre, sier Gundersen.

Hun snakker om Utøya som et paradis der hun og mange av hennes nærmeste har fått noen av sine fineste ungdomsminner.

— Utøya er jo ofte stedet for den første forelskelsen. For den første debatten. For samværet i partiet. Det er vår egen trygge, gode øy. Og nå er den rammet av noe helt fryktelig og mange av våre ungdommer er brutalt revet bort, sier Gundersen.

— Det er engasjert, flott ungdom som vil jobbe for en bedre fremtid, legger hun til.

- Hva slags tanker gjør du deg om siste døgnet?

— Det er grusomme tv-bilder som går gjennom hodet mitt. Også de som har overlevd massakren har opplevd noe de aldri burde se, og kommer til å være preget for resten av livet, sier Gundersen.

- Gjør du deg noen tanker om den angivelige gjerningsmannen?

— Bare at ungdommene er lurt trill rundt av en som er utkledd som tjenestemann. Jeg vil ikke spekulere noe, bare konstatere at dette ser ut til å være en syk person som har gjort en syk handling og som står bak, sier Gundersen.