KRISTIANSAND : – For 22 år på rad er vi Norges mest sette sommerforestilling, og det er jeg veldig fornøyd med og stolt over, for det har vært tøft å sette opp en helt ny forestilling med krevende premierer og søvnløse netter for å få alt til å klaffe, oppsummerer Terje Formoe overfor fvn.no etter at den siste forestillingen for sesongen ble avsluttet søndag.

1.120.000 seere

Siden 1990 har Formoe sine Kaptein Sabeltann-forestillinger blitt spilt for over 1.120.000 barn og voksne.

– Til vår store glede har vi solgt ut alle våre forestillinger i år og vell så det. Vi har måttet sette inn ekstra plasser ved flere av forestillingene og avsluttet med to ekstraforestillinger, forteller markedsansvarlig i Dyreparken, Roger Lian til fvn.no.

”Vi har måttet sette inn ekstra plasser ved flere av forestillingene og avsluttet med to ekstraforestillinger

Roger Lian, Dyreparken

Totalt ble det ifølge Dyreparken solgt rundt 60.000 billetter fordelt på de 23 forestillingene.

– Vi har utsolgte show år etter år. Det er unikt også i internasjonal sammenheng til å være en forestilling på en utendørs scene, som i tillegg varer i to timer så sent på kvelden, sier Lian.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

LANG SOMMER: Terje Formoe kan endelig sove ut etter en lang sommer med forestillinger for fulle hus i Dyreparken. Nå venter noen dager i Skjærgården før nye planer står på plakaten. Foto: Torstein Øen/Arkivfoto

Ny forestilling

Til årets sesong hadde Formoe klar en helt ny forestilling med Sabeltann og de andre sjørøverne i Kjuttavika. Han vet oppskriften for å holde sjørøverkapteinen relevant.

– Det gjelder å ikke hvile på laurbærene, men hele tiden ha et ønske om å bli bedre og å overraske. Jeg øsnker alltid å ha med en «hakesleppscene» som jeg kaller det og har hatt en fantastisk gjeng rundt meg som har vært veldig flinke til å virkeliggjøre mine rare ideer. De er alle kvalitetsfolk som er fri for primadonnanykker og har sørget for at produktet fortsatt holder høy kvalitet, sier Formoe.

”Det gjelder å ikke hvile på laurbærene, men hele tiden ha et ønske om å bli bedre og å overraske

Terje Formoe, Sabeltann-skaper

SE VIDEO FRA GENERALPRØVEN HER

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Kaptein Sabeltann regjerer fortsatt over Kjuttavika etter 22 år. FOTO: Vegard Nekstad/Arkivfoto Foto: Vegard Nekstad

Spilte i skyggen av Utøya

Ikke én Sabeltannforestilling har blitt avlyst siden 1993 selv om det tidvis har både regnet og tordnet rimelig kraftig, men i år var det nære på da Oslo og Utøya ble rammet av terrorangrep.

– Vi var veldig fram og tilbake på om vi skulle avlyse eller ikke. Vi diskuterte med dyreparken, staben og politiet, men kom fram til at hensynet til barna var det viktigste her og at det da ville bli feil å avlyse. Det er noe som i ettertid føles veldig riktig, sier Formoe og utdyper:

— Hvis 1000–1500 barn som gjerne har gledet seg til dette i hele år blir sittende på hotellrommet og får vite at det ikke blir noe Sabeltann på grunn av de forferdelige hendelsene som skjedde i Oslo og på Utøya, så kunne det skapt angst og frykt som kunne lammet de i lang ettertid. Sånn sett føltes det veldig riktig å fortsette og jeg er i ettertid veldig glad for det, selv om det var veldig tung å spille med frykten og følelsene inni oss, sier han.

– Vi spilte i skyggen av de hendelsene og det kommer jeg aldri til å glemme.

”Vi spilte i skyggen av de hendelsene og det kommer jeg aldri til å glemme

Terje Formoe, Sabeltann-skaper

(Artikkelen fortsetter under bildet)

PREGET: Terje Formoe var lenge i tvil om de skulle holde Kaptein Sabletann forestillingen. Han selv og flere i staben var sterkt preget av hendelsene i Oslo. FOTO: KRISTIN ELLEFSEN

Sliten

Formoe innrømmer at årets sesong har vært helt spesiell og har tatt mye krefter.

– Det har blitt mange lange kvelder og søvnløse netter for å få alt til å klaffe og for å gjøre ting litt bedre til neste forestilling. Jeg sitter igjen med litt todelt følelse nå når det er over: En veldig tilfredshet og stolthet over det vi fikk til, men også litt tomt i dag når det hele er over, innrømmer en sliten sjørøvergeneral.

– Jeg vet nesten ikke hvilket bein jeg skal stå på, så jeg skal prøve å få litt feriestemning i skjærgården nå de neste dagene for å lande batteriene litt igjen.

Formoe har hatt mange jern i ilden i år med nytt manus og forestilling, men også Sabeltann-TV-serie som kommer på NRK til høsten. Formoe planlegger også en egen voksenplate og showturné i de største norske byene på nyåret.

– Jeg gir meg aldri. Til neste år skal forestillingen bli enda litt «tightere» og da er i tillegg med sjørøverhavnen Abra Havn som skal være klar til sommeren.