MANDAL: – Det har vært veldig spennende, sier Lindesnes-forfatteren.

Svanhild Manneråk Lund døde i 1984, 70 år gammel. Da hadde hun levd et rikt liv, mye av sin tid i Finnmark. Og det er disse årene som bøkene til Nøkland handler om.

Svanhild ble født i Manneråk ved Øyslebø i Marnardal. Hun var den yngste i en søskenflokk på fem. Da hun var to år, døde faren. Og det preget hele hennes barndom av – det ble et slit for moren å forsørge familien.

– Derfor måtte barna tidlig ut i arbeid, og hun endte etter hvert med kjøkkenarbeid på Knaben, forteller Nøkland.

Der kom hun i kontakt med en kvinne fra Pinsemenigheten som ville til Alta for å etablere et barnehjem. Det gjorde at Svanhild dro dit noen år etter i 1943 for å jobbe der – 29 år gammel.

(Artikkelen fortstter under bildet.)

TUR: Her er Svanhild Manneråk Lund til venstre sammen med blant andre samer, kanskje på en tur. Foto: Fra boka "Skolemor"

Skrev dagbok

Her ble hun jobbende fram til 1949. Det fine var at Svanhild skrev dagbok.

– Dagboka ble tatt vare på av vår familie, og som jeg kom over for noen år siden. Her fortelles det særlig om hvordan krigen preget Finnmark. Om bombing i Alta, mangel på mat og evakueringen sørover vinteren 1944, forteller Nøkland.

Som nærmest all annen bebyggelse i Finnmark ble også barnehjemmet brent ned. Etter krigen dro derfor Svanhild tilbake til Alta for å hjelpe til med å bygge det opp igjen.

Flyttet til Masi

Det er disse årene den første boken "Tante Svanhild" handler om. Den andre boken, som heter "Skolemor", handler om Svanhilds år i Masi et stykke unna Alta. Her ble hun husmor på et internat tilknyttet Masi skole.

– Hun ble som mor for disse barna, der hun også ble gift, sier Nøkland.

Livet i etterkrigstidens Finnmark blant samene er hva boka handler om.

– Jeg var med Svanhild tilbake til Finnmark i 1979 og gjorde egne notater av det vi mimret om fra den tiden. Siden har jeg også snakket med de som kjente Svanhild, særlig de som den gangen var elever på skolen, sier hun,

Kom tilbake

I 1962 ble Svanhilds ektemann pensjonist og de flyttet tilbake til Mandal og Holum.

Nøkland hadde opprinnelig tenkt én bok, men så ønsket Betania som nå eier bygget barnehjemmet i Alta var i å være med i bokprosjektet. Derfor handler den første boken om nettopp virksomheten i barnehjemmet. I dag er det blant annet barnehage i lokalene.

Det er trykket opp 700 bøker, hvorav Betania i Alta har kjøpt halvparten. I år fyller nemlig Betania Alta 75 år, og de ser på dette som et jubilumsskrift.