INSPEKSJON: Tirsdag vil seniorinspektør Siri Stavsholt Bujordet og en kollega fra Mattilsynet på inspeksjon i Smååsane barnehage. De vil kontrollere alt fra håndtering og oppbevaring av mat, servering og drikkevann for om mulig å finne smittekilden. Foto: Frode Lindblom

VENNESLA: — Vi har ikke vært inne i barnehagen foreløpig, men ønsker å gjennomføre en rutineinspeksjon i dag. Vi vil først og fremst snakke med styrer om hvilke rutiner barnehagen har for håndtering av mat, oppbevaring av mat og servering, samt håndhygiene, sier seniorinspektør i Mattilsynet Vest-Agder, Siri Stavsholt Bujordet.

Lokalt utbrudd

Kommunelegen i Vennesla og Mattilsynet

vurderer e.coli-saken som et lokalt utbrudd. Det er ikke noe som foreløpig tyder på at flere enn to barn er smittet av den mer alvorlige ehec-bakterien, som tilhører e.coligruppen. Vinteren 2006 var det 17 tilfeller av ehec i landet. Smittekilden var morrpølse. Et barn døde.

Barna i Smååsane er begge utenfor fare og på bedringens vei.

Stavsholt Bujordet sier det er veldig viktig å finne smittekilden.

Leter bredt

— Vi leter bredt og vil innhente mest mulig opplysninger som vil bli vurdert av Folkehelseinstituttet. Men det kan godt hende vi ikke finner svaret. Når vi ikke aner hva smittekilden er, blir det litt som å lete etter nåla i høystakken, sier seniorinspektøren.

Mattilsynets to representanter vil gå grundig til verks på inspeksjonen.

Sjekker matvarer og vann

— Vi vet ikke om bakterien stammer fra mat. Den kan komme fra drikkevannet. Vi kommer nok også til å ta med oss noen matvarer for analyse, sier Siri Stavsholt Bujordet.

Det skal også gjennomføres intervjuer med foreldrene til de to rammede barna. Foreløpig er en av familiene intervjuet.

— Det er for å innhente så mange opplysninger vi kan få, og da er vi blant annet interessert i å vite hva pasientene har spist i et gitt tidsrom, for å se om det er en sammenheng med sykdommen, sier Stavsholt Bujordet.

I helgen ble det tatt 20 prøver av barn og voksne med symptomer på diaré og oppkast. Fire svar som kom mandag ettermiddag var alle negative.

Barna må ha med egen mat

— Vi regner med å få en rekke svar fra laboratoriet på Sørlandet sykehus i dag, sier oppvekstsjefen i Vennesla, Kristin E. Ropstad.

Mandag ble rundt 20 barn bedt om å holde seg hjemme fra Smååsane barnehage.

— Det var barn med diaré eller som venter på svar på prøver tatt i helgen, sier hun.

Karina Vatne Udø er forelder i Smååsane. Hun er fortsatt på vakt, men sier hun ikke har problemer med å ha sønnen i barnehagen. Fra tirsdag må alle barna ha med egen mat til alle måltider.