— Dette er veldig gledelig. Det er gledelig at departementet, ut fra en samlet vurdering, vil utbetale hele beløpet. Det er vi takknemlige for, sier Jørgen Kristiansen (KrF), varaordfører i Kristiansand kommune.

Han har nettopp mottatt et brev fra Samferdselsdepartementet, der departementet forteller at de nå vil utbetale 60 millioner kronener i belønningsmidler. Midler som ble lovet utbetalt da bystyret i Kristiansand vedtok å innføre rushtidsavgift.

Trenger bekreftelse først

I brevet går det fram at Samferdselsdepartementet trenger en bekreftelse før pengene overføres.

"Utbetalingen vil bli foretatt så snart Kristiansand kommune/Vest-Agder fylkeskommune bekrefter at ytterliggere tiltak vil bli gjennomført dersom det skulle vise seg at vedtatte tiltak ikke er tilstrekkelige for å nå følgende mål i avtalen: "Biltrafikken gjennom bomringen i rushtid skal i avtaleperioden reduseres med 5 % sammenliknet med 2008. Videre skal det samlede biltrafikken i området ikke øke fra og med 2010.""

— Slik vi tolker dette, bør bekrefetelsen være raskt å ordne. Vi har jo allerede bitt i det sure eplet ved å si ja til å innføre rushtidsavgift, kommenterer Kristiansen.

— Det var godt å få den endelige avklaringen, som vi nå har gått og ventet på i månedsvis. Vi trengte denne avklaringen, blant annet for å planlegge kollektivtilbudet for 2013. Nå unngår vi reduksjon av rutetilbudet. Departementet ber om en ny og mer nøyaktig trafikkberegning, blant annet i forhold til effekten av rushtidsavgift. Vi skal bidra til at disse beregningene blir gjennomført, sier Terje Damman, fylkesordfører i Vest-Agder fylkeskommune.

Lovet å utbetale snarest

I Fædrelandsvennen 24. mai i år lovet Magnhild Meltveit Kleppa å klargjøre belønningsmidlene til Kristiansand snarest. Men ingen så noe til pengene. Fredag var ATP-utvalget i møte på fylkeshuset i Kristiansand. Der ble det stilt spørsmål om hvor belønningspengene ble av. Det ble snakket om å ta 10 millioner kroner fra andre prosjekter, for å unngå et redusert busstilbud i byen.

— Hvorfor kommer ikke utbetalingene som vi har blitt lovet, spurte Terje Damman, fylkesordfører i Vest-Agder.

— Det er helt vanvittig at vi ikke har fått pengene ennå, sa Arvid Omdal (KrF) til Fædrelandsvennen.

- På konto neste uke

Kort tid etter møtet, tikket det inn en pressemelding fra Samferdselsdepartementet, der det ble understreket at de 60 millionene vil bli utbetalt, men altså under visse forutsetninger.

— Jeg regner med at pengene er på konto i neste uke, sier Erik Lahnstein, statssekretær i Samferdselsdepartementet, til Fædrelandsvennen.

— Men pengene utbetales under visse forutsetninger?

— Vi tror på det fylket har sagt om å nå målene sine. Stortinget stiller imidlertid krav om å dokumentere slike mål. Når vi nå ønsker å utbetale pengene uten å vise til dokumenterte resultater, ønsker vi en politisk forsikring om at ytterliggere tiltak vil i verksettes hvis ikke de opprinnelige målene oppnås, sier Lahnstein. Han opplyser om at årsaken til at utbetalingen tok tid, var at Statens vegvesen stilte spørsmål ved det faglige grunnlaget for å oppnå ønsket trafikkredukjon.

— Visste du om fredagens møte i ATP-utvalget og frustrasjonen til politikerne?

— Tidligere denne uken ble jeg oppmerksom på at det hadde oppstått en utfordrende situasjon knyttet til det økonomiske opplegget rundt driften av kollektivtilbudet. Da saken kom på vårt bord denne uken, medførte det rask behandling, sier Lahnstein.