AKTOR: Aktor, statsadvokat Beate Rullestad Jansen, mener 36-åringen bør dømmes for drapet i Grimstad. Foto: Hallgeir Oftedal

ARENDAL: Den tiltalte mannen sier at det oppstod et basketak i leiligheten hans da kameraten Torbjørn Johnsen kom ruset inn i leiligheten. Det oppstod en krangel, som først og fremst ble utløst av at Bråten var irritert over at Johnsen i ruset tilstand ville kjøre til Arendal. Det endte i et basketak i leiligheten.

Bråten grep en hagle med den ene hånden, og forsøkte å skyve Johnsen ut av leiligheten med den andre hånden. I denne situasjonen ble skuddet avfyrt, men det var ikke meningen, sa Bråten i retten.Tiltalte Rolf Bråten har sagt ja til å bli fotografert av Fædrelandsvennen. Han har også sagt ja til å bli navngitt i Fædrelandsvennen.

— Visste ikke geværet var ladet

Selv mente den tiltalte at det var uklarheter rundt selve skuddsituasjonen. Han var ikke klar over at geværet var ladet. Han hadde fått våpenet cirka et halvt år tidligere, og det var ikke brukt tidligere.

Natten til 17. mai hadde avdøde og andre holdt fest i en leilighet i samme blokk som Bråten bodde. Det hadde vært mye bråk.

Om morgenen hadde avdøde og en kamerat dratt til Johnsens bolig på Moysand. Derfra ringte de til Bråten og ba om at han skulle komme med Vival slik at de kunne få sove. Dette avslo Bråten, fordi han skulle kjøre til Arendal men en venninne og hennes barn. Han lovet imidlertid å komme innom Moysand på vei tilbake fra Arendal. Han leverte tabletter, og dro deretter tilbake til sin egen leilighet i Grimstad.

TILTALT FOR DRAP: 36-åringen er tiltalt for å ha drept kameraten utenfor sin egen leilighet 17. mai.Her blir båren med den drepte tatt ut av leiligheten. Foto: Ernest Boswarva

Her oppholdt han seg helt til venninnen han hadde kjørt til Arendal, ringte. I mellomtiden hadde avdøde på telefonen til Bråten antydet at de ville kjøre til Arendal for å ta en "røyk". Dette frarådet Bråten, fordi Johnsen var ruset.

Døde umiddelbart

Etterhvert kom Johnsen til leilighetsbygget hvor Bråten bodde. Johnsen hadde meg seg en kamerat. Han gikk ut på verandaen og ba Johnsen komme opp.

Inne i leiligheten startet kranglingen som endte med at skuddet ble avfyrt. Johnsen ble truffet i hodet og døde umiddelbart.

Bråten forklarte at han dro direkte til Grimstad politistasjon for å melde seg. Meldingen til politiet om det som skjedde i leilgiheten, fra folk som var på stedet, kom etter at Bråten hadde meldt seg.

I dette huset ble offeret skutt. Foto: Tor Erik Schrøder. Foto: Morten Boswarva

Underveis i krysseksaminasjonen mente tiltalte at han kan ha holdt våpenet med begge hendene idet skuddet gikk av. Selv antydet han at uklarhetene rundt situasjonen også kan ha sammenheng med at han var ruset under avhør. Han fortalte i retten at han tok noen tabletter da han stod på utsiden av politistasjonen og skulle melde seg.Politiet gjorde for øvrig beslag av amfetamin under ransaking av tiltaltes leilighet.