WASHINGTON / KRISTIANSAND :— Jeg er utrolig glad for at det var Obama som vant. Han er det jeg mener amerikanerne trenger nå og den som kan tilføye dem mest. Dette er noe amerikanerne kommer til å tjene på, forteller Frps Åse Michalsen som nå er i USA.

På viktig oppdrag

I hele går var Åse Michaelsen på oppdrag som observatør for Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE), for å se hvordan valget forgikk. Hun fikk mange inntrykk og det er flere ting hun ønsker å ta med seg til Norge.

Åse Michaelsen sammen med distriktsadvokat Seth Williams i Philadelphia. Foto: Privat

— Her nede forgår valget på forkjellige måter i de ulike statene, og jeg synes at det har vært interessant å se på forskjellene. Jeg har vært bevisst på ha et kritisk syn på eget system mens jeg har vært her nede og observert, sier Michaelsen.Stemmemaskinene som ble brukt i valget har interessert henne spesielt.

— Maskinene gjør det enkelt og raskt å telle opp stemmene. En liknende ordning med maskiner kunne jeg gjerne tenke meg å ha i Norge også, forteller Michaelsen

Lokale avstemninger

I mange stater hadde de i tillegg avstemninger over lokale saker i tillegg til presidentvalget.

- Jeg er veldig positiv til denne typen avstemninger, og slik ønsker vi i Frp å ha det i Norge også. Det er lurt å arrangere dette samtidig med presidentvalget for da er det flere som vil komme for å stemme, sier hun.

Gjorde inntrykk

De oppsøkte bevist ulike stemmelokaler, men det var spesielt et som gjorde sterkt inntrykk på henne.

— Et av stemmelokalene vi besøkte var et kapell i Philadelphia. Vegg i vegg lå kirka og hele kirkehagen var dekket med masse valgmateriale og reklame, forteller Michaelsen.

Mer futt i USA

Michaelsen er ikke i tvil om at den norske valgkampen er mindre livlig enn den amerikanske.

— Her er det mer futt. Det henger bannere og reklame for de ulike partiene over alt og det er umulig ikke å få med seg at det er valg, sier hun.

Hun legger heller ikke skjul på det også er en del ting ved den amerikanske valgkampen hun er glad ikke er like dominerende i den norske.

— Det er veldig mye skittasting og løgner ute og går mellom partiene, og i mye sterkere grad enn i Norge. I tillegg er det bare to partier og det er vanskeligere for folk å finne et som stemmer godt over ens med egne meninger for folk, fortsetter hun