KRISTIANSAND: — Vi må våge å snakke om dette. Du som opplever vold, er ikke alene. Finn noen å snakke med, som du har tiltro til. Du som vet om vold, engasjer deg. Tør å spørre. Tilby deg å bistå. Våg å være venn og støtte, sier Gry Solstad. Hun er leder for helse- og sosialpolitisk utvalg i Fellesorganisasjonen, fagforeningen som organiserer sosionomer, vernepleiere med flere.

176 par sko for de 83 barna og 93 kvinnene som i 2010 fikk hjelp ved Krisesenteret i Vest-Agder. Omfanget av vold i nære relasjoner er mye større enn vi liker å tenke på. Statistikk viser at en av fire kvinner har vært utsatt for vold eller trakassering. Omlag ti prosent har opplevd voldtekt.

Ett par sko for hvert barn og hver kvinne som fikk hjelp hos Krisesenteret i Vest-Agder i fjor. 83 barn og 93 kvinner for mange. Foto: Jon Anders Skau

Alle kan bidra

— Det er fremdeles for tabubelagt. Vi må våge å snakke om omfanget - og vi å våge å si at vi alle kan bidra. Mange vet om vold hos familie, venner eller kolleger, men lar det være i den private sonen. Vi må våge å spørre om vi skal hjelpe. Og den som er utsatt for vold må våge å be om hjelp. Ingen skal tolerere vold.. Det er aldri din skyld at du blir slått, sier Gry Solstad.

Mens hun snakker kommer en mann bort til henne på Markens. Han vil bare fortelle at ting har to sider. "Av og til er vold eneste utvei, sånn er det bare", sier han.

— Jeg er uenig med deg, svarer Solstad rolig. Etterpå sier hun at hun synes det er sterkt at en mann kommer bort slik på en demonstrasjon mot vold. At man i 2011 fremdeles offentlig ytrer seg slik, forteller noe om at vold fremdeles er et akseptert virkemiddel hos enkelte. Statistikkene viser at de enkelte faktisk er ganske mange.

I fire år på rad har Fellesorganisasjonen hatt sin sko-markering på Markens. De vil fortsette til de ser endringer i samfunnet.

— Vold ødelegger liv, og ikke minst preges barn veldig av å leve i en familie med vold. Det kan prege dem hele livet. Vold fører til psykiske lidelser, til sykemelding og så videre. Dette har både en menneskelig og en samfunnsøkonomisk side. Vi trenger en nasjonal holdningskampanje. Det er ikke sikkert vi skal snakke så høyt, men vi skal i hvert fall snakke mye mer om dette problemet, sier Solstad.

176 skopar på Agder fra i fjor. Bare på Agder. Det var de som kom til krisesenteret. Så har man alle de som ikke kom.

— Vi kan alle gjøre noe for å endre disse tallene. Det beste vi kan gjøre er å bryte isen og involvere oss når vi vet om, eller har mistanke om, at noen er utsatt for vold, sier Gry Solstad.

Hva er vold?

"Ekte kjærlighet er fri for vold", heter det i en brosjyre fra Krisesenteret. I samme brosjyre beskrives vold slik:

  • å være redd partneren din eller andre i din nærhet

  • kontroll krenkelser, ydmykelser

  • manglende rett til å bruke egne penger, ha kontakt med familie og venner.

  • å bli fortalt hvor lite du er verd, å bli truet, utskjelt, kritisert eller latterligjort.

  • å bli slått, lugget, sparket, dyttet, holdt fast, kastet noe på, truet med noe, tatt kvelertak på

  • å ødelegge noe du eier

  • sex mot din vilje

  • Å bli truet eller tvunget til å gifte deg

  • at ditt barn har sett/hørt/opplevd vold

  • å føle skam, tristhet og skyld

— Ta oppgjøret med dette, hvor du enn er, sier Gry Solstad.