KVINESDAL/MANDAL: – På feil sted til feil tid er ofte en folkelig forklaring på en ulykke. Eller at man ikke visste eller trodde det var så glatt, eller at det gikk så fort.

Den egentlige grunnen – og det viser jo helgens hendelser – handler imidlertid svært ofte om vår etiske bevissthet og våre verdivalg, sier politistasjonssjef Bjart Gabrielsen i Mandal til Fædrelandsvennen.

Klokken 17.55 lørdag: En bil kjører ut av veien på fylkesvei 465 ved Storekvina. Tre personer skades og sendes til sykehus i Flekkefjord, Kristiansand og Stavanger. Ei 22 år gammel jente svever fremdeles mellom liv og død, og sykehuset i Stavanger omtaler henne som svært alvorlig skadet. Sjåføren, en 39 år gammel mann, stikker fra stedet, men melder seg senere. Mannen har ikke førerkort.

Klokken 01.18 natt til søndag: En 17-åring kjører i betydelig fart over Imesletta i Mandal. Bilen havner i grøfta og videre langt ut på et jorde. Gutten har naturlig nok ikke førerkort, og sendes til sykehus med bruddskader. Han er også mistenkt for promillekjøring

Klokken 04.22 natt til søndag: En 18-åring kjører bil ved Skjernøya i Mandal. Mannen kjører ut av veien, ned en skrent og bilen havner på taket i sjøen. 18-åringen reddes fra å drukne, men har fått bruddskader. Han er mistenkt for promillekjøring.

Distriktsleder Ole Rath, Trygg Trafikk.

Fokus på ansvar

Distriktsleder Ole Rath i Trygg Trafikk Vest-Agder er enig med Gabrielsen. Også han etterlyser større fokus på det personlige ansvar i trafikken: – De aller fleste ulykker handler om at mennesker setter seg selv i en farlig situasjon. Det er ikke faren for å bli tatt som skal få oss til å holde trafikkreglene. Det er faren for å ødelegge oss selv og andre, sier Rath.

Er det slik at vestegdene tar lettere på å bryte fartsgrenser og trafikkregler enn på andre lovbrudd, og er det slik at promillekjøring og fart ikke er så nøye blant folk på bygda? Om det har det vært delte meninger og mye debatt.

– Jeg vil ikke sette bonden opp mot bymennesket. Folk i byen tror nok risikoen for å bli tatt er høyere. Det betyr ikke at de har andre trafikkverdier. Det viktige er at enhver sjåfør bør reflektere mye mer over sitt moralske ansvar i trafikken, sier Gabrielsen.

Verdikamp

Politistasjonssjefen er overbevist om at mange ulykker og liv kan reddes hvis det i hvert eneste hjem, hver eneste familie, på hver skole og i hver vennekrets ble mer fokus på etikken i trafikken og hvilke verdier vi ønsker å stå for.

– De fleste av oss har avgjort med seg selv at de ikke skal stjele. Langt færre har på forhånd bestemt seg for ikke å kjøre for fort eller ikke å kjøre i ruspåvirket tilstand. Det er ikke når festen er slutt, ingen er edru og drosjen er opptatt, valget skal gjøres. Det skal være gjort på forhånd, sier Bjart Gabrielsen.

– Når jeg er ute på skoler, sier jeg til ungdommen at det ikke er når de tilbys hasj at de skal vurdere ja eller nei. De skal bestemme seg lenge før. Av en eller annen grunn tenker mange annerledes når det kommer til trafikk, og det er den grunnleggende årsaken til svært mange trafikkulykker, sier den erfarne politimannen.