KRISTIANSAND: Rushtidsavgiften ligger an til å bli innført fra sommeren/høsten 2013. I dag koster en fullprisbillett gjennom bomringen 21 kroner, men alle med abonnement får 50 prosent rabatt på dette, en rabatt som gjelder hele døgnet. Etter sommeren 2013 vil det sannsynligvis koste 14 kroner å kjøre gjennom bomringen, 11,20 kroner med rabatt utenom rushtid. Og i rushtiden mellom 06.30 til 09.00 og fra 14.30 til 17.00 vil rushtidsavgiften bli på 21 kroner, eller 16,80 med full rabatt.

En trafikkanalyse Urbanet har utarbeidet for Kristiansand kommune og Vest-Agder fylkeskommune, viser at man med denne rushtidsavgiften oppnår en ønsket effekt med redusert trafikk, samtidig som inntektene opprettholdes.

Tirsdag var en delegasjon fra fylkeskommunen og kommunen i departementet og la fram trafikkanalysen. De fikk fullmakt til å gå videre med det arbeidet som er påbegynt.

God tone

— Vi hadde en meget god tone med departementet, og møtet var konstruktivt og bra, sier samferdselssjef Vidar Ose i Vest-Agder fylkeskommune.

Som kjent er det slik at rushtidsavgift blir innført som en konsekvens av at departementet holdt tilbake belønningsmidler for 2012. At tonen har vært god, har ikke vært tilfelle i alle møtene tidligere i år, der man har diskutert innholdet i belønningsavtalen og innføring av rushtidsavgift.

Møtet tirsdag ble en liten seier for delegasjonen fra landsdelen. Forut for møtet forlangte Samferdselsdepartementet i et skriv at det måtte utarbeides en ny trafikkanalyse. Men underveis i møtet ble det klart at den trafikkanalysen som allerede er utarbeidet, gir svar på de spørsmål departementet ønsket svar på.

Mer belønningsmidler

— Departementet var også klart på at det er viktig at regionen nå jobber med nye bypakker, bypakker som kan være aktuell fra 2014, 2015, sier Ose. Departementet og kommunen /fylkeskommunen er også enige om at distriktet skal søke om belønningsmidler for 2013 og fram til bypakkene kommer.

— Størrelsen på disse belønningsmidlene er jo avhengig av budsjettet, sier Ose, som ikke utelukker at departementet i etterkant av uenighetene sist vil gå gjennom evalueringsrapporten om belønningsmidlene og muligens justere retningslinjene for tildeling av disse noe.