SVINDLET: Slik ser listen ut. Foto: Politiet

AGDER: De siste dagene har flere minibankkunder på Sørlandet blitt utsatt for en ny type svindel, skriver Dagens Næringsliv.

— Det er registrert fire tilfeller i Agder. To i Arendal og to i Lillesand. I helgen ble det også gjort et forsøk ved en filial i Lyngdal, men der gikk alarmen, sier John Repstad ved økonomiavsnittet i Agder politidistrikt.

De første svindelforsøkene ble utført ved DnBs filial i Arendal 12. og 13. juli. Tyveriene i Lillesand ble gjennomført 13. og 15. juli.

Repstad hadde tirsdag ikke oversikten over hvor mye penger som er stjålet totalt.

— Fra en bank skal det dreie seg om mellom 8.000 og 10.000 kroner, sier Repstad.

Ny metode

Minibankene i Arendal og Lillesand var begge utstyrt med en pengefelle, på engelsk kalt "cash trap". Ifølge DN har bruken av slike pengefeller tatt av i sommer. Bare i juli er det registrert 37 tilfeller av denne typen svindel i Norge.

— Dette er en mye enklere metoden enn skimming. Gjerningspersonene fester en klebrig, dobbeltsidig tape som pengene fester seg i, sier Repstad.

Tapen festes under en metallist som plasseres der pengene kommer ut av minibanken. For kunden kan det se ut som pengene ikke kommer ut, mens de i realiteten blir fanget opp av tapen.

— For at pengene ikke skal hope seg opp må gjerningspersonene bort til minibanken med jevne mellomrom, sier Repstad.

Politiet vil nå undersøke overvåkningsbilder fra bankene for å se om det det er de samme personene som har vært på ferde flere steder.

Slutt på skimming

Politiet tror det kan være flere forskjellige grupperinger som står bak svindlene. I februar ble to personer pågrepet i Oslo. Disse var i besittelse av både pengefeller og skimmingustyr.

Mens pengefellemetoden brer om seg blir omfanget av skimming stadig mindre. Ifølge Repstad er det ikke registrert tilfeller av skimming på Sørlandet de siste to årene.

— For to år siden pågrep vi to stykker som hadde festet skimmingutstyr til en bankfilial i Kristiansand. Siden da har vi ikke hatt flere tilfeller. Det skyldes nok at det er mye vanskeligere å kopiere kort med chip. Nå er det nesten ingen europeiske banker som aksepterer uttak med et kort som ikke har denne chipen, sier Repstad.

Får erstattet beløpet

Kommunikasjonsdirektør Vidar Korsberg Dalsbø i DnB ber kundene om å være på vakt.

— Mye tyder på at dette er omreisende bander som er svært aktive og drar fra by til by, derfor ser vi gjerne at mange anslag kommer i samme region, skriver Dalsbø i en e-post til Fædrelandsvennen.

Han oppfordrer kunder til å ringe banken eller politiet dersom pengene ikke kommer ut av minibanken.

— Det er viktig å påpeke at kundenes penger er sikre. Om du ikke har fått ut penger vil disse bli erstattet om du melder inn dette til banken din, skriver Dalsbø.