FARSUND/KRISTIANSAND: — Det kunne gått langt verre. Heldigvis klarte de å komme seg ut. To av turistene måtte hentes ut av de andre fordi de sov. Røykutviklingen hadde ikke på det tidspunktet spredt seg til hele hytta. Det var på grensen til veldig dramatisk, sier innehaver av Bjørnevåg ferie, Jakob Oddvar Jakobsen, til fvn.no.

Overtent

Det var ved 05-tiden at naboer til hytta «Fjordsyn» oppdaget røykutvikling i utleieenheten og varslet beboerne. Ifølge Jakobsen tok det ikke lang tid før hytta var overtent. På feriestedets hjemmeside opplyses det at hytta er 100 kvadratmeter og kan huse sju turister.

— Jeg ble ringt etter litt over klokken 05. Beboerne fortalte at det var røykutvikling i hytta og at de forsøkte å slukke brannen på egen hånd. Jeg bor bare 300 meter unna og var der like etter. Først virket det som om de hadde kontroll på brannen, men det viste seg raskt at brannen var langt mer omfattende. Jeg varslet politiet som igjen fikk tak på brannvesenet, sier Jakobsen til fvn.no.

Ifølge Jakobsen er det installert et automatisk brannvarslingssystem som er knyttet opp til vektertjeneste i Mandal. Det tok imidlertid noe tid før anlegget varslet brannen.

Tekniske anlegget

— Det kan tyde på at brannen har startet i det tekniske anlegget eller i tilknytning til badstua, sier Jakobsen.

Da hytta var overtent, fryktet Jakobsen at brannen kunne spre seg, men det skjedde ikke.

— Vi var heldige i og med at det var rolig vær. I tillegg er det nokså grei avstand mellom hyttene, sier han.

Ifølge Jakobsen var den første brannbilen relativt raskt på stedet, mens det gikk omkring 30 minutter før bil nummer to kom utstyr for å skaffe mer vann.

— Det var en del venting på den neste bilen, men jeg er usikker på om det hadde hatt noe å si fra eller til. Vannet ble pumpet fra en bekk i nærheten, opplyser Jakobsen.