KRISTIANSAND: – Jeg har ikke vært så syk siden jeg bodde hjemme hos mamma, sier Susanne Koster.

Hun har sammen med samboeren Geir og deres barn William (10), Rebecca (7) og Henrik (1) blitt hardt rammet av det smittsomme noroviruset. En sykdom som for de fleste er best kjent som omgangssyken.

Familien er blitt syke på rundgang og har til tider vært helt utslått. Sist ut var Rebecca som fikk feber senest onsdag.

– Epidemien er ekstremt smittsom, sier smittevernlege i Kristiansand, Dagfinn Haarr.

Bør holde seg hjemme

Ingebjørg Flack ved Kristiansand legevakt sier at pågangen av pasienter som dette angår har hatt en ganske kraftig økning den siste tiden.

– Vi har opplevd en økning blant de ansatte og pasientene. Mye av kontakten foregår over telefon siden mange ikke vil dra ut, sier Flack.

Hun mener det er positivt at folk holder seg hjemme og på den måten unngår å smitte andre.

Ufarlig

Dagfinn Haarr sier til Fædrelandsvennen at sykdommen sannsynligvis er vanskeligere å gjøre noe med enn svineinfluensaen, og at det er tiden som må tas til hjelp.

Likevel omtaler han epidemien som helt ufarlig og påpeker at vi er inne i den perioden av året hvor dette er vanligst. Han råder folk til å fokusere på håndhygiene og påpeker at de som er syke bør holde sengen.

Måtte stenge

For omtrent ett år siden måtte Tobienborg Familiebarnehage på Lund holde stengt i én dag på grunn av høye sykdomstall. De anså smittefaren som så stor at de valgte å lukke dørene for å kunne rengjøre barnehagen.

I likhet med flere andre barnehager ser de det som et problem at foreldre sender barna tilbake før de er blitt ordentlig friske.

– Når det gjelder barn bør de bli hjemme én til to dager etter at de er blitt friske igjen, sier Haarr.