KRISTIANSAND: — Siktelsen for forsøk på bedrageri er opprettholdt, opplyser politiadvokat Carl Henning Leknesund til fvn.no.

Tollvesenet stoppet fire rumenere og en argentiner, da de ankom Kristiansand med Superspeed natt til lørdag. I bilen deres ble det beslaglagt innsamlingsbøsser og plomberingsutstyr. Bøssene var merket med ”Redde gatebarna”.

Politiet advarer mot falske bøssebærere

Politiet siktet de fem for forsøk på bedrageri og satte dem i arresten. Søndag ble de sluppet fri.

— Begrunnelsen for at de blir sluppet fri er at vi ikke har sterke nok bevis til å ta ut en tiltale. Dermed er det ikke grunnlag for å ha dem fengslet, sier Leknesund.

- Skjellig grunn til mistanke

Bøssebærerne fikk aldri tid til å samle inn penger på Sørlandet, før de havnet i arresten. Derfor er de kun siktet for forsøk på bedrageri.

- Hvorfor er dere så sikre på at dette dreier seg om svindel?

— Sikre kan vi aldri bli. Grunnlaget for siktelsen er skjellig grunn til mistanke. Det betyr i jussens verden at det er mer enn 50 prosent sannsynlighet for at dette er straffbart.

Ifølge politiadvokaten er det et godt stykke frem til en tiltale og en etterfølgende dom.

- Viste til ikke-eksisterende nettside

Politiet skal nå finne ut om organisasjonen de siktede hevder de tilhører eksisterer. Under avhør hevdet en av de siktede at den angivelige rumenske organisasjonen har ei nettside.

— Ei kvinne som fremstår som leder for de andre hevdet dette, men nettsida eksisterte ikke da vi sjekket. Da sa kvinnen at nettsida ble nedlagt for to dager siden.

Kvinnen skal være språkyndig, og god i engelsk. Hun skal bo i Spania med sammen med den argentinske statsborgeren. De tre andre bor i Romania.

- Har fått seg en lærepenge

Politiet beslagla også en del dokumenter i bilen til de siktede.

— Ting tyder på at gruppen har vært i Norge tidligere. Det lå en slags søknad til politiet i Rogaland i bilen. Dokumentene har de med seg for å skape et skinn av ekthet, mener Leknesund.

- Er det en risiko for at de forsvinner for dere?

— Ja, der er en risiko. Det er sannsynlig at de om kort tid forlater landet. De har forhåpentligvis fått en lærepenge. De kan ikke bare kan komme til vårt politidistrikt med innsamlingsbøsser, og gjøre dette upåaktet, understreker han.