MYE TID OG MYE PENGER: Båteier Erik Anderssen kan konstatere at båten hans er totalskadet. De to svigersønnene har båter like inntil hans båt. Deres båter kom nærmest uskadet fra brannen i Solta båthavn. Foto: Kjartan Bjelland
FORVRIDDE: Forvridde metallrester, aske og plast var det som var igjen av enkelte av båtene i Solta båthavn. Foto: Kjartan Bjelland
TRIST SYN: Mange båteiere i Søgne fikk en trist start på dagen. Foto: Kjartan Bjelland
ETTERSLUKKING: Brannvesenet i Søgne brukte deler av tirsdag formiddag til etterslukking. Foto: Kjartan Bjelland
FORVRIDDE: Forvridde metallrester, aske og plast var det som var igjen av enkelte av båtene i Solta båthavn. Foto: Kjartan Bjelland
12 BÅTER: Brannvesenet i Søgne driver her etterslukking. 12 båter gikk tapt i brannen i Solta båthavn. Foto: Kjartan Bjelland
BÅTRUINER: Dette synet møtte båteiere i Søgne tirsdag morgen. Foto: Kjartan Bjelland

SØGNE: — Jeg har brukt to-tre år på å oppgradere båten. Det har kostet mye tid og mye penger. Alt det innvendige var helt nytt. Dette er sørgelig, sier Erik Anderssen.

Sjekta hans fra 1978 er totalskadet etter brannen som i dag tidlig brøt ut i Solta båthavn i Søgne. 12 båter ble offer for flammene.

Askehauger

Flere av båtene er omgjort til askehauger. Forvridde motorer og metallkonstruksjoner ligger i igjen i asken. Det lukter smeltet plast.

Båtruinene ryker fortsatt, og brannvesenet driver etterslukking i den bitende kulda.

Tre båter på rad

To av nabobåtene til Anderssen eier to av svigersønnene hans. De to båtene slapp nesten unna flammene.

— Båten til den ene svigersønnen min har fått kjenne flammene, så den må nok repareres. Spørsmålet er hvordan det lukter inne i de gjenværende båtene nå, sier han.

- Mange gode minner

Odd Arne Fladstad har også mistet båten sin. Det er andre gangen at han er innom båthavna for å se på skadene denne morgenen. Båten hans, en 1988-modell, er helt ødelagt.

— Vi får leve på minnene. Familien har hatt mange gode sommere i denne båten. Det som var så greit med denne båten, var at den hadde to kabiner - en foran og en bak. En til oss voksne og en til ungene, minnes han.- Dette er en trist start på jula. Det ligger mye arbeid bak denne båten. Men det viktigste er jo at ingen liv gikk tapt. Dette handler bare om materielle skader, påpeker Fladstad.

Giftig røyk

Jarle Danielsen er utrykningsleder ved KBR Søgne. Han forteller at brannvesenet fikk melding om brannen i 05.30-tiden.

— Da jeg kom til stedet var det allerede god fyr i båtene. Jeg tipper at det brant i åtte-ni båter da. Vi kalte ut alt vi hadde av mannskaper og materiell, en mannskapsbil, en tankbil og to småbiler. Til sammen 12-13 mann, forteller han.

Ifølge Danielsen, kunne over 20 båter blitt offer for flammene hvis det ikke hadde vært for den gunstige vindretningen.— Det ble satt vannpumper i sjøen umiddelbart, og vi hadde raskt åtte-ni vannstråler rettet mot brannen, sier utrykningslederen.

Mannskapene brukte røykdykkerutstyr under slukkingen, på grunn av den giftige røyken. Millioner av kroner gikk tapt i brannen.