KRISTIANSAND: — Kristiansands samarbeid med nabokommunene har endret takt og tone etter valget, og det er et stort problem. Det er blitt en oppfatning over hele landet at Kristiansand ødelegger naboskapet til andre kommuner, hevder opposisjonsleder og gruppeleder Mette Gundersen (Ap).

I partiets forslag til handlingsplan som ble presentert i formannskapet onsdag, bes bystyret ta for seg Kristiansand kommunes rolle som landsdelshovedstad, og som drivkraft for å styrke Sørlandet.

Gundersen viser til Grimstad-ordfører Hans Antonsen som savner Kristiansand som leder i regionen. Grimstad-ordføreren velger heller å søke samarbeid med Arendal. Antonsen fortalte nylig til Fædrelandsvennen at han opplever at Kristiansand kommune er blitt mer innadvendt og mindre til stede i regionale fora.

— Jeg får også tilbakemeldinger fra næringslivet som etterlyser en felles stemme som målbærer på Sørlandet. Den stemmen bør komme fra Kristiansand, mener Gundersen.

Det følger ingen kostnader med forslaget.

Den borgerlige koalisjonen viser ingen umiddelbar begeistring for forslaget.

— Man må få lov til å mene noe selvstendig som kommune, og ikke bare mene det samme som de andre. Men det er nå så, bemerker ordfører Arvid Grundekjøn (H).

— Jeg synes det er underlig å påstå at Kristiansand kommer på kant med nabokommunene. Vi er samarbeidssøkende, og ordføreren stiller opp i regionale fora, sier gruppeleder Arvid Omdal (KrF).

— Vi er den største kommunen på Sørlandet, men vi skal da ikke være dovne for det. Vi må kunne løfte problemstillinger uavhengig av nabokommuner. At Antonsen velger å se i en annen himmelretning etter ett år, blir for ustabilt, mener gruppeleder Tor S. Utsogn (Frp).

Den borgerlige flertallskoalisjonens endringsforslag til rådmannens handlingsplan og budsjett ble vedtatt i formannskapet. Det går blant annet ut på å vurdere salg av Kristiansand Kino Holding, Agder Bomdrift og kommunale festetomter for å redusere den store kommunegjelda. Opposisjonen viste stor motstand mot disse forslagene. Mette Gundersen frykter for høyere billettpriser, tap av Barnefilmfestivalen og at man ikke lenger får mulighet til å vise ikke-kommersiell film dersom kinoen selges til private. Bystyret behandler budsjettet 12. desember.