KRISTIANSAND: Men underbrannmesteren advarer huseiere som nå setter i gang for fullt med fyringssesongen.

— Bruker de ikke fornuft når de fyrer, kan det oppstå brann i pipa. I verste fall ender det med storbrann og ødelagt hjem. - Men det er heldigvis svært sjelden at pipebranner utvikler seg så katastrofalt, sier Erland.

Det som imidlertid kan skje er at pipa sprekker, og da blir det relativt kostbart å reparere skadene. Som regel blir det da satt inn et stålrør i den ødelagte pipa. Men ikke før feiervesenet har gitt klarsignal, er det tillatt å fyre igjen.

Når det gjelder utrykningen til boligen i Åsveien i Vågsbygd søndag ettermiddag, så var det ikke vaktlaget til Erland som tok seg av den brannen.

— Men jeg forstod på dem at det gikk greit å få ordnet opp der, sier underbrannmesteren.

Han har imidlertid gode råd å komme med til folk for å unngå pipebrann:

— Det viktigste rådet er å fyre med tørr ved og god trekk. Å være "gjerrig" på trekken for å spare ved, kan bli kostbar sparing, sier Erland

Som også råder folk til ikke å bruke Fædrelandsvennens papirutgave til oppfyring:

— Kast avisen i grønn dunk og bruk heller briketter når du skal tenne i ovnen, sier underbrannmesteren som forteller at de bruker grovt salt til å slukke med når det har tatt skikkelig fyr i soten i pipa.

— Vann i ei glovarm pipe resulterer bare i at den sprekker. Da bruker vi heller grovt salt. Eller vi skraper pipa innvendig for sot mens vi stenger trekken helt igjen. Da dør som regel pipebrannen ut etter forholdsvis kort tid, sier underbrannmester Øyvind Erland

Han minner også om at det er viktig at pipene er godt feid av dyktige feiere.