Det mener både advokat Leif Oscar Olsen og seniorrådgiver Per Oretorp i Landsforeningen for trafikkskadde (Ltn).

— Dette er ikke rettferdig. Jeg kan ikke se en eneste grunn til at de som påføres skade i helsevesenet skal få dårligere tilgang til advokatbistand enn de som påføres skade for eksempel i trafikken, sier spesialist i erstatningsrett advokat Leif Oscar Olsen fra Kristiansand.

I 2010 ble det utbetalt over 800 millioner kroner i pasientskadeerstatning i hele Norge. Siden 1989 er det utbetalt 355 millioner kroner til pasienter fra Sørlandet. Det er Norsk pasientskadeerstatning (Npe) som i de fleste tilfellene fastsetter erstatningssummen.

Dekker bare 900 i timen

For pasienter som er skadet, dekkes bare rundt 900 kroner timen til advokat. For trafikkskadede dekkes alle relevante advokatutgifter. En spesialist i erstatningsrett kan lett kreve fra 1500 kroner til 2000 kroner timen.

- Ordningen med redusert salær i saker for Norsk Pasientskadeerstatning har nå vart siden 2009. Når advokater med erstatningsrett som spesialitet fortsatt har tilgang på erstatningssaker som kan faktureres med i alle fall 50 – 100prosent mer pr. time, så vil de velge andre saker enn pasientskadesaker, sier Olsen .

— Pasienter går glipp av millioner av kroner i erstatning. Saksbehandlingen i Npe er ikke grundig nok i utgangspunktet, sier Oretorp i foreningen som nå også organiserer voldsofre, yrkesskadede og pasienter, i tillegg til trafikkskadede.

I 2010 mottok Npe over 4300 saker. Oretorp frykter at strømmen av saker gjør at det prioriteres tempo framfor grundighet i behandlingen. Dermed risikerer pasienter som slår seg til ro med erstatningsbeløpet, ikke å få det de har krav på.— Men Npe er et offentlig organ som skal behandle folk objektivt og dermed fastsette riktig erstatning?

— Vårt inntrykk er at Npe opptrer mer som et tradisjonelt skadevolderselskap enn som det objektive offentlige rettsvernorgan de er ment å være, sier Oretorp.

Svekkelse av rettsvernet

Olsen mener rettsvernet for pasienter i forhold til trafikkskadede er svekket, og at dette kan føre til rettstap i form av for lave erstatningsbeløp. Personskadeerstatning er et svært dynamisk rettsområde, hvor det stadig skjer endringer. Det forutsetter at de som skal arbeide med det, følger utviklingen tett og holder seg løpende oppdatert, påpeker han.

Dersom pasienten ikke aksepterer erstatningsbeløpet til Npe, kan saken ankes inn for Pasientskadenemnda. Dersom nemnda fastholder vedtaket, kan pasienten gå i forhandlinger, med støtte fra advokat. Og går ikke det, er neste skritt rettsvesenet.

Fare for å tape

— Hvilke problemer kan du se for deg for skadede pasienter når Norsk pasientskadeerstatning bare dekker standard salær for advokater?

— Dersom advokaten ikke har spesialkompetansen, vil det lett kunne fører til at erstatningsposter ikke tas med, at erstatningsposter ikke beregnes med tilstrekkelige beløp, eller at advokaten mangler tilstrekkelig kompetanse i forhold til de innvendinger Npe kommer med når erstatningsbeløpet skal endelig fastsettes. Faren for at klienter da vil kunne lide rettstap i form av for lave erstatningsbeløp er da selvsagt til stede, sier Olsen.