Hvis ikke Norsk Journalistlag (NJ) og Mediebedriftenes Landsforening (MBL) blir enige om lønnsoppgjøret, kan det bli journaliststreik fra fredag. Da kan 1709 journalister bli tatt ut i streik. Hvis partene fremdeles ikke har blitt enige til tirsdag, blir nye 1361 journalister tatt ut i streik, blant dem 87 ansatte i Fædrelandsvennen.

Ledelsen i NJ vil ikke si hvorfor akkurat disse avisene kan bli tatt ut i streik. Men de understreker i en pressemelding at målet med streiken er å bli raskest mulig enige i lønnsoppgjøret.

— Det er alltid et mål at arbeidsgiverne skal ønske å komme til enighet med oss om en ny tariffavtale, sier Elin Floberghagen, leder i NJ, i pressemeldingen.

Flere aviser kan streike fra fredag

Selv om Fædrelandsvennens journalister ikke blir tatt ut i en eventuell streik før tirsdag, er det flere sørlandsaviser som kan bli rammet allerede fredag.

De avisene er Agderposten, Aust-Agder Blad, Farsunds Avis, Grimstad Adressetidende, Lillesandsposten, Lindesnes, Tvedestrandsposten og Vennesla Tidende.

Blant de som kan bli tatt ut i streik fra tirsdag er også journalister i Aftenposten, Stavanger Aftenblad, VG – Verdens Gang, VG Mulitimedia, Avisen Vårt Land og Aller internett.

Til sammen kan rundt 3000 journalister i 144 forskjellige bedrifter være i streik i neste uke.