MANDAL: Åpen ild er forbudt i naturen mellom 15. april og 15. september. Dersom det ikke har vært tørt i naturen, har Brannvesenet Sør gitt dispensasjoner. Slik er det ikke nå.

SE OGSÅ: Væroversikten på fvn.no

– Slik forholdende er nå med tørke og vind har vi innført totalforbud. Om folk bryter forbudet, blir det anmeldelse, opplyser Jon Inge Aasen, brannsjef i Brannvesenet Sør, til fvn.no.

Person anmeldt etter brann

Jon Inge Aasen. Foto: Vegard Nekstad.

I går kveld rykket brannmannskaper fra Mandal ut etter melding om brann på Bjerge. Et par mål ble svidd vekk. En person blir i dag anmeldt for overtredelse av brannvernloven.Og flere anmeldelser kan det bli.

– Vi har nulltoleranse nå, legger Aasen til.

Meteorologisk institutt utarbeider daglig skogbrannvarsel for hele landet. Med dårlig jordsmonn langs kysten mener Aasen at varslene lyver.

Ikke regn i vente

– Skogbrannindeksen lyger ikke bare litt, men veldig. Lite jordsmonn langs kysten er årsaken. Det er rimelig fuktig nede i bakken, men det er så tørt oppå jorda at brannene flyr, sier Aasen.

Meteorologisk institutt regner skogbrannfaren i Mandal som stor. Skogbrannfaren i Kristiansand anses likevel for dobbelt så stor.

– Det er lokalt stor skogbrannfare. Den blir ikke mindre uten nedbør selv om gresset gjør bakken fuktig, sier vakthavende meteorolog, Siri Wiberg, ved Meteorologisk institutt.

Utover uka er det ikke ventet regn på Agder. Det blir derimot varmere og sola vil fortsette å skinne.

– Det er ventet gradvis stigende temperaturer mot helga. Det kan bli over 15 grader på de varmeste stedene i helga, kanskje også enda varmere enkelte steder, sier Wiberg.