SØGNE: Dermed ser det ut til at Atlantis i Søgne lider samme skjebne som øysamfunnet fra legenden – forsvinner under havets overflate.

— Å plassere så store og tunge anlegg i jomfruelige områder vil være konfliktfylt og i strid med nasjonale føringer, fastslår Tom Egerhei, miljøverndirektør og assisterende fylkesmann i Vest-Agder.

Han sier rett ut at tiden for denne type etableringer i strandsonen er forbi. De kastes på båten eller i skuffen.

Åpent utfall

I morgen skal Søgne formannskap si ja eller nei til om Atlantis fortjener en plass i kommunedelsplanen for Amfenes. Saken ender i kommunestyret, hvor det går mot dødt løp.

Koalisjonen til venstre mener Åros og Trysnes til turistformål får holde. Ordføreren ønsker at de nasjonale føringer seirer i denne saken.

— Jeg ser hva Fylkesmannen sier, og personlig er det et standpunkt som passer meg, medgir Solveig Kjelland Larsen (Ap).

Men lokalt har det fortsatt sine støttespillere – i Høyre, Frp og deler av KrF.

— Jeg skulle ønske folk i Søgne kunne bestemme dette selv. Det er i strandsonen det er behov for hotellet, ikke på Tangvall. Dette er heller ikke uberørt natur, men området har stor båthavn, p-plasser og trafikk, uttaler Torunn Verdal, KrFs gruppeleder.

Statsråden avgjør

Fylkesmannen har reist innsigelse på en rekke punkter, blant annet hotell, nytt boligfelt, utvidelse av båthavn og båthotell. Mekling vil være fåfengt, og hotellet levnes små sjanser.

— Hvis kommunen opprettholder ønsket om hotell, ser jeg som veldig sannsynlig at planen ender i Miljøverndepartementet. Der inne blir innsigelser i strandsonen behandlet veldig strengt, opplyser Tom Egerhei.

Mens mytens Atlantis sank i løpet av et døgn med jordskjelv og flom, har Søgne-prosjektet brukt fem år før det eventuelt strander.

I løpet av disse årene er strandsonevernet innskjerpet, blant annet med ny plan- og bygningslov fra i fjor sommer.

— Dette er et område med sterke interesser knyttet til å ta vare på strandsonen, fastslår miljøverndirektøren.