LILLESAND: I hele tre timer onsdag kveld ble det debattert om man skulle plassere ti kommunale utleieboliger på Nordgården, tett opp til barnehage, ny ungdomsskole og idrettshall. Sju av boligene var tenkt øremerket personer med vansker knyttet til rus og psykisk helse, de tre øvrige var tenkt som midlertidige «nødboliger» for mennesker som mangler et sted å bo.

Grovkalkylen for hele prosjektet ligger på 15 millioner, der minst 20 prosent riktignok vil bli dekket av Husbanken. Likevel var det mange som pekte på at dette var kostbart og at kommunen innen kort tid skal se nærmere på hvor man kan kutte i budsjettet. I tillegg var det hos mange stor bekymring for plasseringen, midt i et område der mange barn og unge ferdes.

Andre pekte på at det hastet å få boligene på plass, og at Lillesand var en versting i klassen i Aust-Agder når det gjelder botilbud til disse gruppene.

Tilbake til administrasjonen

Til slutt stemte 17 av de 29 for et utsettelsesforslag, ført i pennen av Otto Ravnøy (Uavhengig). Det går ut på at saken sendes tilbake til administrasjonen for videre utredning av alternative plasseringer, volum, bemanningsplan og budsjettrammer for drift.

Leif Vagle (Ap) pekte på at det har vært et presserende behov for boliger i flere år og at fylkesmannen har pålagt Lillesand kommune å finne en løsning.

— Det negative ved en plassering på Nordgården er at dette er midt i et miljø med mange barn og unge som vi i Arbeiderpartiet er redde for kan få en uheldig påvirkning. Så dette krever et strengt regime rundt hvordan dette driftes. Rusproblematikk har vært ett av mine hovedfelt i mitt arbeid i politiet, og jeg vet at det ikke er lett å bygge opp regimer som forebygger dette 100 prosent. Dette gir store utfordringer, og de som skal ansettes, må ha mye erfaring med å jobbe innen dette feltet, sa Vagle.

- Mye større

Ragnar Langfeldt (H) pekte på at det forslaget som nå forelå fra administrasjonen for Nordgården var så mye større enn det politikerne tidligere var blitt forespeilet i den boligsosiale handlingsplanen.

— Vi får et prosjekt på ikke fire, men sju permanente boliger, ikke fem, men åtte ansatte og ikke en kostnad på tre millioner, men kanskje en investering på 15 millioner. Jeg har problemer med å skjønne at det skal være så stor forskjell. Lokalisering er også åpenbart et tema. Da vi var på befaring med tjenesteutvalget, fikk vi veldig klart bekreftet at SLT og politiet hadde klare betenkeligheter, sa Langfeldt.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

OMSTRIDT: Nordgården ligger tett inntil veien inn mot idrettsanlegget på Holta. I tillegg er barnehage, idrettshall og ny ungdomsskole nærmeste naboer. (Foto: Jostein Blokhus) Foto: Jostein Blokhus

Assisterende rådmann Geir Jenssen sa at dette dreide seg om å bedre levekårene for en gruppe som har få talspersoner i samfunnet og som stort sett lever under relativt uverdige vilkår. Han forklarte økningen i behovet med at folk reiser til og andre reiser ut.

— Ting endrer seg underveis. Behovene er ikke statiske. Grunnen til at vi har gått noe lenger enn det politikerne ba oss om, er at vi har vært i dialog med ulike tjenesteytere i kommunen, deriblant enhet for rus og psykiatri. Gruppen som trenger midlertidig eller fast bopel er større enn det det ble redegjort for i boligsosial handlingsplan, sa Jenssen.

Bekymret

Under debatten var det flere som var bekymret for å plassere denne gruppen tett opp i et område med mye barn og unge. Selv om det skal være bemanning på Nordgården, vil jo beboerne kunne gå hvor de vil. Blant de bekymrede var nyvalgt leder for Lillesand IL, Einar Holmer-Hoven (H). Han pekte på at 900 medlemmer, mange av dem i en påvirkelig alder, skulle passere Nordgården på vei til Holta flere ganger i uken. Andre mente at nettopp dette området, med mange voksne, måtte være godt egnet for disse boligene.

Det ble etterlyst en nærmere gransking av andre alternativer, som Kroksteinåsen, Vallesverdmyra eller Luntevik. Ordfører Arne Thomassen (H) var blant dem som kjempet for et vedtak. I stedet ble det altså utsettelse og ny tomteleting for administrasjonen.