GRIMSTAD: — Vi har ingen grunn til å mistenke de to personene for å ha noe med innbruddet å gjøre, opplyser politistasjonssjefen i Grimstad, Steven Hasseldal, til fvn.no.

De to ble stoppet på i en bil på Øynaheia i Froland tirsdag formiddag etter å ha unnlatt å stoppe for en politikontroll.

— Men de må ha hatt andre grunner enn innbruddet for å ikke ville stoppe, sier etterforsker ved Grimstad politistasjon, Leif Løvik.

Tilbake til utgangspunktet

Dermed er politiet tilbake til utgangspunktet. Innbruddsalarmen gikk klokken 04.01 og et vitne skal ha bivånet innbruddet. Ut fra det politiet vet skal det har vært fire personer inne i butikken og forsynt seg med varer.

— De forsvant fra stedet bærende på sekker som vi antar inneholder gods fra butikken. De stakk fra stedet i en hittil ukjent bil, sier operasjonsleder ved Agder politidistrikt, Bård Austad.

Etter å ha sjekket de to som ble stoppet på Øynaheia ut av saken har politiet ingen mistenkte i saken. De etterlyser derfor hjelp fra publikum.

— Dersom det er noen som har observert noe de har reagert på i forkant eller i ettertid ber vi de ta kontakt med oss i politiet slik at vi kan ta en vurdering på om det er relevant for saken eller ikke, forteller Løvik.

Politiet er spesielt interessert i en mørk Volkswagen Caddy med knust bakrute som ble sett ved Hydro Texaco-stasjonen i Grimstad rundt klokken 03.00 natt til tirsdag.

— Ikke for det vi mistenker at den har noe med innbruddet å gjøre, men vi ønsker å kartlegge alle bevegelser i området, sier etterforskeren.

- Profesjonelle

Innehaver av gullsmedbutikken, Frank Helle, har ikke så veldig stor tro på at saken blir oppklart.

— Det er vel ikke så stor sjanse for det. Det som i hvert fall er sikkert er at de som står bak innbruddet er profesjonelle, sier Helle til fvn.no.

Han begrunner dette med måten de kom seg inn i butikken på, og hvilke varer som de stjal.

Det er bare fire uker siden han begynte å selge finere ur i butikken.

— Tyvene har konsekvent gått etter sveitsiske ur og de har vist nøyaktig hva de ville ha. I flere av monterne har de plukket ut de sveitsiske klokkene og latt alle de andre stå igjen, forklarer han.

Det samme har de gjort i monterne med gull og sølv. Her har de bare plukket ut gullet.

— Så jeg mistenker at gjerningsmennene har vært inne i butikken i forkant for å gjøre seg kjent med hva vi har, sier han.

500.000 – 1.000.000

Tyvene kom i følge Helle seg av gårde med varer for en verdi av 500.000 – 1.000.000 kroner.

— Vi holder fremdeles på å skaffe oss en fullstendig oversikt, men summen er nok et sted mellom disse to tallene, forteller han.

Det fantes ingen overvåkningskameraer inne i butikken.

— Så vi har foreløpig ikke fått noen overvåkningsbilder som vi kan bruke, men vi holder fremdeles på med å sjekke ut om vi kan finne noe, sier Løvik.

Innbrudd eller ran av gullsmed hver femte uke

Helle har foreløpig ikke noen konkrete planer om å endre sikkerheten i butikken, men sier at det er noe man vil se på i etterkant av gårsdagens ran.

— Jeg leste at det skjer et innbrudd eller ran av gullsmedbutikk hver femte uke på Sørlandet. Det er jo helt vanvittig, sier han.

NRK Sørlandet kunne i går fortelle at Askeland Ur & Smykker i Markensgate i Kristiansand nå har last dørene og satt opp ringeklokke som kundene må bruke for å ha bedre kontroll på hvem som går ut og inn av butikken. Helle har ikke vurdert å gjøre det samme.

Jeg vet at flere gullsmeder i Oslo og andre store byer gjør dette, men vi har ikke tenkt tanken.