KRISTIANSAND: De to bilførerne, begge 19 år gamle da kjøringen skjedde i august i fjor, satt i hver sin bil på vei fra Finsland mot Nodeland.

I ti minutter hadde de kjørt bak en tømmerbil. Den første sjåføren med tre passasjerer valgte å kjøre forbi på en strekning hvor den gule varsellinjen frarår forbikjøring. Den andre sjåføren, som hadde én passasjer, fulgte etter.

I motsatt retning kom Christin Jordbrudal kjørende sammen med sin svoger. Bak henne kom det nok en bil.

Tre i bredden

Den første sjåføren kom seg inn foran tømmerbilen like før en sving. Da den andre bilen kom, svingte tømmerbilen så langt ut til høyre som mulig.

Jordbrudal kom mot, og på et tidspunkt var det tre biler i bredden. Bilen med 19-åringen hektet seg fast i traileren, fikk skrens og havnet i grøfta på motsatt side like foran bilen som lå bak Jordbrudal.

Sjåføren som endte i grøfta erkjente straffskyld i retten. Den første sjåføren nektet.

I den rettslige språkdrakt er Kristiansand tingrett krass når kjøringen blir beskrevet i dommen.

«I nærværende sak har begge de tiltalte valgt å kjøre forbi vogntoget til tross for at de var på fremmed sted, hadde dårlig sikt og selv om ingen av dem hadde dårlig tid. Begge forbikjøringene er påbegynt på et sted hvor det fremgår av veimerkingen at sikten er for kort til vanlig forbikjøring», heter det i dommen.

Tingretten anfører videre at «de umulig kan ha foretatt en forsvarlig vurdering før de bestemte seg for å kjøre forbi».

Tok en sjanse

Det heter videre at begge sjåførene tok en sjanse, og skapte en situasjon med nærliggende risiko for en alvorlig trafikkulykke.

«De har representert en betydelig fare for seg selv og andre trafikanter. Retten har kommet til at begge de tiltalte har opptrådt grovt uaktsomt. Den første sjåføren utløste konkret fare, og skadepotensialet var nærliggende og realistisk. Samtlige vitner forklarte at de reagerte og ble skremt. At det ikke skjedde en trafikkulykke må tilskrives tilfeldigheter», heter det i dommen.

Tingretten, som bestod av tingrettsdommer Monica Haugedal, samt meddommerne Marit Skjærli og Geir Rom, mener det er tilfeldighetene og en oppmerksom og årvåken adferd fra de andre bilistene, som bidro til at forbikjøringene ikke endte mer alvorlig.

Den som erkjente straffskyld, sjåfør nummer to, fikk strafferabatt. Begge må i fengsel i 14 dager, og begge mister førerkortet i 11 måneder.

Den tiltalte som nektet straffskyld må betale 2000 kroner i saksomkostninger. Den andre slapp saksomkostninger.

— Håper de har lært

— Jeg er ikke så opptatt av hvor lang fengselsstraff de to ungdommene har fått, eller hvor lang tid førerkortet blir inndratt. For meg er det viktigst at de lærer noe av det de gjorde, og at det ikke skjer flere ganger.

Det forteller Christin Jordbrudal. Hun var den bilføreren som møtte de to ungdommene i forbindelse med forbikjøringen de gjorde på Stokkeland i Songdalen.

Da vi intervjuet henne i fjor håpet hun at hennes historie om det som skjedde kunne endre folks holdning.

— Jeg registrerer at domstolen her straffer de to. Det er riktig, fordi vi var jo bare millimeter fra at dette kunne ha endt som en dramatisk ulykke. Hadde dette vært en normal forbikjøring kunne det hele passert uten reaksjon. Men forbikjøringen var slik at kun tilfeldighetene førte til at det hele endte uten personskade, sier tobarnsmoren fra Finsland.