BYGLAND/URDEVIKI: Tre sprengninger, den første i gigantklasen da to tonn dynamitt eksploderte i fjellet over Urdeviki i dag, har gjort riksvei 9 nord for Bygland Hotell tryggere å ferdes på.

Tidligere har det vært nære på da store steiner har dundret i veibanen, heldigvis uten å treffe biler. Undersøkelser i fjellsiden, 250 meter over de veifarende, avslørte svære sprekkdannelser. Hele fjellnibba på 5000 kubikkmeter kunne rase ut. Derfor måtte det en kontrollert sprengning til.

Denne var egentlig planlagt tidligere, men askeskyen i mai satte en effektiv stopper for sprengningsarbeidet.

LES MER: Sprengning stoppet av askesky

Vid sikkerhetssone

Statens vegvesen og skytebasen fra vallefirmaet Nomelands Anlegg tok ingen sjanser.

Sikkerhetssonen som skulle holde de mange skuelystne på trygg avstand var både tre og fire kilometer.

Likevel var det ikke vanskelig å få med seg dramatikken da den største rassikringssalven som Statens Vegvesen på Agder noensinne har gjort – i alle fall hva prosjektleder Aavald Bakken husket – ble avfyrt klokken 09.40 i dag.

Ødela telekabler.

Under sprengningen ødela steiner kablene som forsynte 400 fasttelefoner og 600 internettkunder nordover i dalføret. 19 basestasjoner ble satt ut av drift.

Da fvn.no snakket med regional informasjonssjef i Telenor, Per A. Meling, klokken halv ni i kveld, regnet han med å ha nettet oppe igjen før kvelden er omme.

— Vi har kommet inn i området, og vi vil nå legge en 600 meter lang kabel rundt sprengningsarbeidet. Vi regner med at alt er oppe og går til ti-elleve tiden i kveld, sier Meling.

Like over klokken 23.30 melder Meling om endret rettetid:

— Vi forventer ikke å bli ferdig før klokken 02 i natt.

Årsaken til at arbeidet nå tar lenger tid en først antatt er uvisst.