Birkeland klar for VM-start: – Tar gjerne litt vind

Lars Helge Birkeland er usikker på konkurranseformen foran normaldistansen i skiskytter-VM, men håper å utfordre favorittene på skytebanen.

Publisert: Publisert:

Lars Helge Birkeland drømmer om VM-medalje på normaldistansen i Östersund. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

  • stian.johnsen@ntb.no
Denne artikkelen er over ett år gammel

Onsdag legger han ut på 20-kilometeren på en av sine favorittarenaer, Östersund. 31-åringen fra Birkenes i Aust-Agder har fått fred og ro til å trene mens de andre utøverne har innkassert medaljer på mixedstafett, sprint og jaktstart.

– Det har vært inspirerende og en strålende start for Norge. Jeg har spist kake fire dager på rad nå, smiler Birkeland.

Han har selv en drøm om medalje på normaldistansen, men vet at alt må klaffe om han skal få det til.

– Alt er mulig. Jeg var nummer fire på den forrige normalen (i Canada), og jeg ligger nok i det området der, så hvis alt klaffer har jeg mulighet på medalje. Det er kanskje ikke helt realistisk, men drømmen er jo der.

Takler tøffe forhold

Skiskytterne selv pleier ofte å omtalte 20-kilometeren som en «skytekonkurranse». Årsaken er at man får ett tilleggsminutt per bomskudd på standplass. Og Birkeland har mange ganger vist seg at han takler press og tøffe forhold på standplass.

– Jeg tar gjerne oppholdsvær, men litt vind gjør ikke noe. Det setter jeg pris på, sier han.

– Du er god til å takle vind?

– Ja, da er det ofte flere av favorittene som bommer litt, slik at det åpner seg litt opp. Men vi får bare ta det som kommer og angripe uansett.

Konkurranserusten

«Angripe» blir et stikkord på normaldistansen. Birkeland understreker at det er viktig ikke å bli defensiv verken i løypa eller på standplass.

– Jeg gjør det best hvis jeg klarer å gjøre det jeg gjør på trening. Blir man defensiv og liggende og sikte for lenge, så går skuddene fort ut da også. Så det er bare å være offensiv.

– Det har gått bra på trening nå, men man får aldri svaret helt før man er i konkurransesituasjon. Og det er en måned siden jeg gikk konkurranse nå, sier Birkeland.

– Er det litt ubehagelig?

– Ja, men kommer litt ut av rytmen og blir nervøs igjen. Det føles på en måte som å starte sesongen på nytt.

Sjansen er der uansett for Birkeland, som også – høyst sannsynlig – skal gå stafett senere i mesterskapet. Gjør han det bra på normaldistansen, kan han også få sjansen på fellesstart.

Publisert:
Fædrelandsvennen ønsker en god og åpen debatt. Her kan du bidra med din mening.