OSLO: Siden 1950-tallet har lokomotivene til NSB vært utrustet med gevær, slik at lokføreren skal kunne avlive påkjørt vilt straks. Særlig på Rørosbanen og Nordlandsbanen er det mange påkjørsler, først og fremst vinterstid, skriver Nationen.

Men fra årsskiftet sa NSB stopp og fjernet samtlige våpen med henvisning til at ordningen var i strid med våpenloven. Nå har Rådet for dyreetikk sendt et skarpt brev til tre departementer, Mattilsynet og NSB.

– Å forlate et dyr som lider, er både uetisk og i strid med dyrevernloven. På øde jernbanestrekninger vil det ta lang tid før viltnemnda er på plass og kan skyte de skadde dyrene, sier leder Grethe Fossli.

Nesten 1.000 hjortevilt ble påkjørt av tog i sesongen 2005/2006, ifølge rådet.

– Dyrevernloven er helt klar på at enhver har plikt til å sørge for at dyr ikke lider unødig. Med tanke på hvor lenge dyrene må lide hvis NSB bare varsler viltnemnda og kjører videre, er dette i strid med loven, sier hun til Nationen.

Informasjonssjef Preben Colstrup i NSB understreker at de er interessert i å finne en løsning, men at det ikke er deres ansvar.

– Ifølge jernbaneloven er det Jernbaneverket som har ansvaret for dyr som blir påkjørt, ikke NSB, sier Colstrup.