— Det er verdt å understreke at selv om det er oppkjørte løyper er det ikke nødvendigvis sikkert. Akkurat som at et 80-skilt langs veien ikke betyr at man må kjøre i 80 uansett, sier Arne Kvidbergskår, Søgne Røde Kors.

Forrige lørdag ble han kalt opp til Bortelid for å undersøke skredfaren. Han gikk inn i Slåttedalen og i Bergeløypa fra toppen av skitrekket.

Dårlig sikt

— Vi stengte løyper forrige helg på grunn av overhengende skavl som utgjorde en reell fare. Men forholdene kan ha endret seg, og det er ikke nødvendigvis relevant lenger nå, forklarer han.

17. februar gikk det et ras over den populære skiløypa i Slåttedalen. Hytteeier uttalte til Fædrelandsvennen at det var skremmende at raset gikk over ei skiløype.

Lennart Reiersdal kjører løypene på Bortelid. Han sier at de daglig vurderer skredfaren, men mye tåke og dårlig sikt har gjort vurderingene vanskelige. Også han påpeker at skituristene har ansvar.

Observante

— Jeg har et hjertesukk. Vi tar det ansvaret vi kan, men været har gjort det farlig å sjekke over alt. Man er tryggest i merket løype, men det er ikke helt sikkert. Folk må være observante og ta ansvar for egen sikkerhet. Vi kan ikke rå med alt, sier Reiersdal.

— Vi har fulgt godt med i området, og har ikke sett noe unormalt nå. Snøen har sunket én meter i løpet av siste uke, så sannsynligvis blir løypene åpnet før ferien, sier beredskapskoordinator, Odd Helge Liestøl.

Usikkert

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) står bak nettsiden varsom.no, som blant annet varsler om snøskredfare. Agder-fylkene er ikke er representert blant disse varslingsområdene.

Likevel sier Andreas Haslestad, som jobber med snøskredvarslinga i NVE, at det neppe er stor skredfare, slik DNT Sør melder på sine nettsider.

– Jeg kan bare uttale meg på bakgrunn av været i området. I den delen av landet har det vært mildt, blåst mye og falt en del nedbør. Når det blir kaldere vil skredfaren synke. I høyden kan faren være større, fordi snø og vind danner fokksnø, sier han.

Han forteller at faregraden baseres på internasjonale kriterier.

– Stor skredfare betyr at det både er mange skred som går av seg selv, og at de er større. Dette er observasjoner jeg ikke har tilgengelig per nå, og det er vanskelig for meg å gi en faregrad.

Betydelig fare

— Generelt sett over hele Sørlandet er det faregrad tre av fem ut i fra NVEs skala. Det baseres på værhistorikk, snømengder og profilene vi har gravd ut, sier Arne Kvidbergskår i Røde Kors.

Faregrad tre betyr at det er betydelig skredfare.

Skisenteret på Bortelid håper de kan tilby fullt løypenett til skituristene når vinterferien starter til helga.

— Det er ca. sju kilometer løyper som er stengt. Det er veldig kjedelig, man mister runden rundt høyfjellet. Jeg håper de tar nye vurderinger og åpner løypene igjen, sier Lasse Liestøl, daglig leder ved skisenteret.