Arbeiderpartiet mener det er behov for forandringer i kommunestrukturen. Endringer i dagens kommuneinndeling er nødvendig for å sikre like gode velferdstjenester for alle innbyggere, i funksjonelle og bærekraftige kommuner.

Der geografiske og samfunnsmessige hensyn tilsier endring av kommunegrenser eller sammenslåing av kommuner, må staten positivt stimulere til det. Endringer i kommunestrukturen bør normalt bygge på lokale ønsker.

Arbeiderpartiet

Arbeiderpartiet mener at enkeltkommuner ikke må kunne stanse endringer som er hensiktsmessige ut fra regionale hensyn.Dagens administrative inndeling i hovedstadsområdet vanskeliggjør en helhetlig areal— og transportplanlegging. Arbeiderpartiet vil ta initiativ til en særskilt vurdering av inndelingen i hovedstadsområdet, eventuelt også andre storbyområder.

Arbeiderpartiet ønsker et levende demokrati både lokalt og regionalt. Kommunene spiller en avgjørende rolle for velferdstilbud og næringsutvikling, og for å sikre et levende lokaldemokrati.

Arbeiderpartiet mener det er behov for folkevalgt styring både på nasjonalt, regionalt og lokalt nivå. Fylkeskommunene skal ha ansvar for å føre en politikk for utvikling i sin region slik at vi kan utnytte mulighetene i alle deler av landet. Kommunestrukturen må sikre funksjonelle, gode og likeverdige velferdstjenester over hele landet.