— Vi fikk avslag hos Fylkesmannen i Oslo og Akershus om fri rettshjelp etter reglene for personer som sitter fengslet i utlandet. Alt vi fikk var fem timer til å gi familien gjeldsrådgivning, ca. 5000 kroner. Jeg synes dette er veldig ille, for å si det forsiktig, sier Grønås til Fædrelandsvennen.

Den fengslede sørlandskvinnen i femtiårene sitter meget syk i fengselet i Equador. Hjemme skal fire barn håndtere en kaotisk økonomisk situasjon. Kvinnens hus må blant annet selges.

- Prekært

— Vi har en helt prekær situasjon, men det vises til at hun har fått oppnevnt offentlig forsvarer i Equador, og derfor er godt ivaretatt. Kvinnens helsetilbud må sikres. Mye skal ryddes opp i hjemme. Det kan ikke barn, noen i tenårene, gjøre selv. Hvis ikke dette er særlige grunner for å få fri rettshjelp, hva er da, spør Grønås.

Nils Grønås kritiserer norske myndigheter som så langt har sagt nei til å gi fri rettshjelp fra Norge til sørlandskvinnen i Ecuador. Han viser også til at hun har fire barn som trenger bistand. Foto: Kjartan Bjelland

Kvinnen i 50-årene ble tatt med tre kilo kokain i kofferten på flyplassen i Quito i februar. Hennes sønn på 26 besøkte henne i fengselet i forrige uke.— Hun har diabetes, men medisiner må kjøpes utenfor fengselet. Jeg frykter at vi ikke får henne hjem. Hun vil ikke overleve en lengre fengselsstraff i det fengselet, sier sønnen.

Moren ringte hjem for to dager siden. Da hadde hun diaré og oppkast. Kun en gang siden hun ble fengslet i februar, har hun fått sjekket insulin-nivået.

Grønås synes norske myndigheter har en altfor tilbakelent holdning. Da tenker han både på UD og fylkesmannen som kan gi fri rettshjelp.

— Vi har fått oversatt medisinske rapporter og sendt ned. Men vil den offentlige forsvareren sende dette videre til fengselslegen slik at vi kan få sikret henne forsvarlig helsehjelp? Der nede er en sak med tre kilo kokain en liten sak. Norge burde ivareta kvinnen på en bedre måte. Jeg sier ikke at jeg kan ordne opp i alt ved å reise ned. Det er en illusjon, men vi må gjøre det vi kan for henne, sier Grønås.

Jobber gratis

Grønås og hans kontor jobber nå delvis gratis for kvinnen og hennes familie. Grønås mener situasjonen er så alvorlig at han må det. Mandag var det varslet rettsmøte i Quito. Onsdag kveld kom meldinger om at det er utsatt til slutten av april.

— Vi anker avgjørelsen om fri rettshjelp videre, og håper noe skjer. Men det vil gå uker. Uansett vil jeg forsøke å reise ned til Ecuador når bevisene fremlegges i rettsmøte. Vi må få ordentlig oversikt over kvinnens situasjon - uansett om norske myndigheter vil støtte eller ikke, sier Grønås.

Sønnen til den fengslede kvinnen, fortviler over manglende støtte fra norske myndigheter. Foto: Thomas Hegna

Sønnen til kvinnen er også dypt skuffet over Norge.— Jeg jobber og betaler min skatt. Den ene gangen jeg trenger hjelp fra myndighetene, får jeg ikke det. Det opprører meg. Vi har snart ikke mer penger, men vi er helt avhengig av juridisk hjelp. Uten Grønås, hadde vi ikke klart oss, sier sønnen.

Hans frykt er at politiet i Equador synes saken er greit løst.

— Mamma hadde tre kilo kokain i kofferten. De kan dømme henne og bli ferdig med saken. Vi må sikre at politiet etterforsker bakmenn og går videre. Mamma er jo rundlurt av folk der nede, sier sønnen.

— Mange vil se på henne som naiv.. Men hun har hatt et forhold til en mann i to år på nett. Han er proff svindler. Jeg tror mange kunne blitt lurt slik. Det er en av grunnene til at jeg forteller. Jeg ønsker å advare andre, sier sønnen.

Måtte kjøpe dyne og laken

Den 26 år gamle sønnen forteller at moren opplever meget tøffe forhold i fengselet. Cellen er ren betong. Over alt i fengselet lukter det urin og avføring. De innsatte får mat, resten må de ordne selv.

— Vi vet ikke hvor godt vi har det i Norge. Mamma ble lykkelig da vi fikk tak i tannbørste, toalettpapir, dyne, pute og laken til henne. Fangene må kjøpe alt de trenger selv, men de må ha noen utenfor til å hjelpe seg, sier sønnen.

— Medisiner må kjøpes utenfor fengselet. Vi fikk ordnet noe, men hva skjer nå som hun er helt alene, spør sønnen.

- Ecuadors ansvar

Pressekontakt Kristin Enstad i Utenriksdepartementet sier det er Ecuadors ansvar å sikre helsetilbud og sikkerhet for den fengslede sørlandskvinnen.

— I denne, og alle saker, er vi først og fremst opptatt av rettsikkerheten og å sikre at norske borgere fengslet i utlandet får oppnevnt forsvarer. Øvrige forhold som helsehjelp og sikkerhet, er lokale myndigheters ansvar, sier Enstad.

Hun sier UD likevel følger med. Hvis borgere kommer i en spesielt vanskelig situasjon, vil UD ta dette opp med lokale myndigheter.

Hun vil ikke kommentere avslag på fri rettshjelp, siden dette håndteres av Fylkesmannen i Oslo og Akershus. Fædrelandsvennen ringte flere direktører og saksbehandlere hos fylkesmannen onsdag kveld, uten å få kontakt med noen som kunne kommentere saken.