Arbeideren på hjørnet av Dronningens gate og Festningsgata i Kristiansand. Foto: Torstein Øen
Nybygget på 3350 kvadratmeter erstatter Arbeideren og skal inneholde 22 leiligheter i fem etasjer. Foto: SMS Arkitekter

— Vi har en stor og flott murby som er vel verdt å ta vare på, men Kristiansand må ikke bli et museum. Bebyggelsen må kunne tas i bruk, ellers flytter forretninger og kontorer ut av sentrum, sier styreleder Bjarne Ugland i Kvadraturen Gårdeierforening.

Han har nå sendt en skriftlig anmodning til rådmannen i Kristiansand om at Murbyplanen tas opp til revisjon.

Foreningen viser til en rekke prosjekter som har krevd dispensasjon fra verneplanen for å oppnå moderne standard; blant andre Rådhuskvartalet, Ernst hotell og Postgården.

- Vil ikke rasere murbyen

Det pekes på at Murbyplanen ikke tar høyde for nye krav til ventilasjon, isolasjon, universell utforming og ønsket om romslige butikk- og kontorlokaler.

Nybygget på 3350 kvadratmeter erstatter Arbeideren og skal inneholde 22 leiligheter i fem etasjer. Foto: SMS Arkitekter

— Vi vil ikke rasere murbyen, men ha en velfungerende by som bevarer sin kulturelle arv. Da må de som har interesser i murbyen sette seg ned og løse konflikten mellom statlige krav og en lokal verneplan, mener Ugland.Fylkeskonservatoren er helt på linje med gårdeierne.

— Jeg ville foretrekke en ny plan. Presset på dispensasjoner forteller at det er noe med kart og terreng som ikke er optimalt. Det betyr ikke at planen skal innebære svakere vern, men at den skal passe bedre med 2014 enn 1998, sier Frans-Arne Stylegar.

- Stopper utviklingen

En aktuell problemstilling er riving av Arbeideren, en sak byutviklingsstyret nylig sendte på høring. Ifølge investorene er eneste utvei riving om eiendommen skal kunne brukes til boliger - totalt 22 i fem etasjer.

Hvis ikke stopper all utvikling, og det går jo ikke.

— Vi avventer høringsuttalelsene, men håper selvsagt å få godkjent prosjektet, lyder den knappe kommentaren fra Erik Geelmuyden, prosjektleder på vegne av huseierne; Asbjørnsen-familien, Mesel-familien og Trond Willy Wilhelmsen.

Både fylkeskonservator og byantikvar har tidligere talt varmt for å bevare deler av arbeiderforeningens gamle storstue fra 1935. Men nå er ikke Stylegar like sikker, fordi han misliker at bygninger står tomme og forfaller:— Om man kan dokumentere at ny bruk ikke lar seg forene med bevaring, må vi ta det argumentet på alvor. Hvis ikke stopper all utvikling, og det går jo ikke.

Stylegar kaller det klokt å revidere Murbyplanen. Da kan man prioritere vern av enkelte bygninger, for eksempel frede Kongens gate skole og Musikkens Hus, for å lempe på andre bestemmelser.

— Hvis politikerne ønsker å øke innbyggertallet i Kvadraturen, må man bygge tettere, påpeker han.

Vil rive i Tollbodgata

Christiansholm Eiendom har i flere år jobbet med å utvikle kvartal 32 ved Nedre Torv. Det skal bli forretninger og kontorer fra kjeller til femte etasje.

Christiansholm Eiendom utvikler kvartal 32 sentralt i Kvadraturen, og vil foreslå å rive enkelte bygninger her i Tollbodgata. Foto: Tore André Baardsen

Etter innsigelse og forhandlinger med fylket fremmer de snart et revidert forslag, som blant annet omfatter riving av flere bygg langs Tollbodgata.— Vi forsøker å få til et grep som krever store flater på samme plan, ellers vil ingen leie seg inn. I dag har alle eiendommene ut mot Tollbodgata forskjellige etasjehøyder. Vi ønsker egentlig ikke å rive, men det kreves av og til for å komme videre, forklarer styreleder og investor Jon Bjørgum.

Ifølge kommunens plan— og bygningssjef Venke Moe står ikke revisjon av Murbyplanen på prioriteringslista fram til 2018, men politikerne kan endre på den.- En revisjon hadde ikke vært dumt, men det er krevende arbeid. Det går ikke nødvendigvis på høyder, men utnyttelse inne i kvartalene, og hvordan vi skiller mellom bolig- og næringsformål, mener Grete Kvelland Skaara (KrF), leder av byutviklingsstyret.