— En av årsakene til den lave valgdeltakelsen kan være mangelen på enkeltsaker som engasjerte. Framtidig kommunestruktur kunne vært en sak som kunne fått flere til å stemme, men den saken ble løftet ut av valgkampen, sier førsteamanuensis ved Universitetet i Agder, Jon P. Knudsen.

59,2 prosent av vestegdene stemte ved årets kommunestyrevalg, mens frammøteprosenten i Aust-Agder var 57,3 prosent. Ved fylkestingsvalget var det enda dårligere oppslutning, der valgdeltakelsen i Vest-Agder var 53,9 prosent og 52,7 i Aust-Agder.

Ingen katastrofe

Jon P. Knudsen mener det er verdt å merke seg at det er mange andre land som har en langt lavere valgdeltakelse enn Norge. Han er derfor ikke veldig bekymret, men mener det er viktig at ikke enkeltgrupper i samfunnet blir stående utenfor.

— Jeg vil anta at det vil være interessant for valgforskere å se nærmere på hvilke grupper som unnlot å stemme, og hvilken begrunnelse disse hadde for å bli hjemme på valgdagen, sier han.

Ordfører Johnny Greibesland i Songdalen forstår ikke hvorfor så få sambygdinger valgte å bruke stemmeretten sin.

Skuffet ordførerSongdalen hadde med 54,7 prosent den laveste valgdeltakelsen ved kommunestyrevalget i Vest-Agder. Ordfører Johnny Greibesland hadde trodd at valgdeltakelsen skulle bli bedre.

— Jeg har ingen teori om hvorfor valgdeltakelsen ble så lav. Kanskje kan en av grunnene være at partiene i kommunestyret er svært samstemte, og at mange av vedtakene blir enstemmig vedtatt, sier Greibesland.

Stort bedre valgdeltakelse var det ikke i Kristiansand (57 prosent) og Vennesla (57,9 prosent).

I Aust-Agder hadde Arendal den laveste valgdeltakelsen ved kommunestyrevalget med 53,5 prosent.

Ordfører Tønnes Seland er glad for at så mange av innbyggerne i Audnedal gjorde borgerplikten sin. Foto: Tore André Baardsen

Valgrush i AudnedalOrdfører Tønnes Seland gleder seg over at Audnedal er den sørlandskommunen med aller størst valgdeltakelse. Fremmøteprosenten ved kommunestyrevalget i Audnedal var på 75,8 prosent.

— Jeg er stolt av at mine sambygdinger er så engasjerte og oppegående. Innbyggerne i Audnedal har klare meninger, og vet å sette pris på lokaldemokratiet, sier Tønnes Seland.

I Åseral var frammøteprosenten 75,6 prosent og i Sirdal 74 prosent.

Valgdeltakelsen ved kommunestyrevalget for Norge sett under ett har ikke vært lavere på 12 år. I år var det 59,8 prosent av de stemmeberettigede i Norge som stemte ved kommunestyrevalget, mens valgdeltakelsen ved fylkestingsvalget bare var 55,2 prosent.