Lasse Liestøl på Bortelid holder tomlene opp for snømengden. Han håper vinden vil roe seg, for til helga er planen å åpne parktrekket ved anlegget. Foto: Bortelid skisenter

— Vi håper selvfølgelig det vil roe seg, men vi følger med fortløpende, sier Sture Christian Pilegård, daglig leder ved Hovden Skisenter.

Det blåste godt på fjellet torsdag.

— Værmeldingen ser rufsete ut, er det jevn vind skal vi klare å holde åpent, det er kastevinden som er skummel, sier Pilegård.

31. desember måtte de stenge i en periode, da det blåste 20 meter i sekundet i bunnen.

Sikkerhet

— Blir det storm er det bare å ta dekning. Det dreier seg om én ting: sikkerhet, forklarer han.

Alle heisene og trekkene, bortsett fra den nye heisen til Hovdenut, står klare til innrykk. Snø er det nok av, også lengre ned i dalen.

Lasse Liestøl på Bortelid holder tomlene opp for snømengden. Han håper vinden vil roe seg, for til helga er planen å åpne parktrekket ved anlegget. Foto: Bortelid skisenter

— Det ser veldig bra ut. Vi har produsert snø siden søndag og det er bra med pudder i terrenget, sier Svenn Magne Brokke ved Brokke Alpinsenter. Alt er åpent bortsett fra parken. Snødybden er fra 80 centimeter til halvannen meter. Lengst vest i Agder har vinden begynt å ta godt tak.

Måtte stenge

— Det er så mye vind nå at det må roe seg skal vi ha åpent fredag, forteller Ånen Ådneram.

Ved Ådneram skitrekk er det 60-70 centimeter med snø. Ved Ålsheia skitrekk måtte de stenge tidligere onsdag kveld på grunn av vinden.

— Nå er det ille, og det ser ikke gunstig ut, sier daglig leder Aslak Olseth.

Søndag hadde de årsrekord med over 1000 mennesker i bakken. Ved Bortelid skisenter forventer de å holde åpent hele helga.

Mindre vind

— Det er litt vind, men det skal ikke stoppe oss. Til helga åpner vi parktrekket vårt, så nå er det klart for de vågale, forteller daglig leder Lasse Liestøl.

Her er det rundt 85 centimeter snø, og de tråkker opp 60-70 centimeter med langrennsløyper.

Gunvor Ljosland melder om én meter snø og flotte forhold på Ljosland. Vinden har roet seg litt, og de er klare for å ta imot gjester i bakken og løypene som måler 44 kilometer.

Tjørhomfjellet alpinsenter har oppe hver dag, og daglig leder Anita Buckley melder om 85 centimeter snø nederst i løypene og 120 centimeter på toppen.

Sliter

Slike snømengder er noe skisentrene lengst sør bare kan drømmer om. Så langt er vinteren heller et mareritt.

— Akkurat nå vet værgudene ikke hva de skal gjøre, for det regner og snør om hverandre, står det på Lia Skisenter Mandal sin Facebook-side. Daglig leder, Helge Lien, sier at de håper å kunne åpne skitauet og langrennsløypa til lørdag. Ved Tveit skisenter har håpet regnet bort.

— Det er nok litt for mildt. Vi må ha mer enn minus tre kuldegrader for å produsere snø, sier Erlend Røinaas.

De drømmer om å kunne åpne anlegget neste helg.

Lysløyper

Fredag blir lysløypene i Kristiansand tråkket. Det er i underkant av 10 centimeter snø. Blir det mer, vil det kjøres spor til helga. I Søgne er det foreløpig for lite snø. Litt lengre nord er det 30 centimeter snø, og også her blir det kjørt spor kommende helg.

— Øyna og Toplandsheia i Birkenes blir tråkket torsdag. Det samme blir løypene på Høgås i Evje og Sandripheia i Vennesla. Men folk må forvente at sporene som kjøres kan snø igjen, sier Erlend Falkegjerdet i Midt-Agder Friluftsråd.