Når kongeørnen stuper i en hastighet på 150 kilometer i timen kan de over fem centimeter lange klørne få et godt tak i byttet.

– Det er nok ikke en voksen ørn, men den målte likevel to meter mellom vingespissene, sier leder Thor Widar Wienenga i vilt— og fiskenemnda i Evje og Hornnes.

Fløy i gjerde

Ørnen ble søndag morgen funnet i grøftekanten langs fylkesvei 302 i Dåsevannsdalen på Uleberg i Hornnes. Rovfuglen hadde flydd inn i et sauegjerde, og brukket den ene vingen.

Kongeørnen er nå lagt i en fryseboks og vil bli stoppet ut.

En av dem som kom og tok kongeørnen nærmere i øyesyn var Arvid Uleberg. Han sier det er en del ørn i området.

Nest størst

Kongeørnen er etter havørnen den nest største rovfuglen vi har i Norge. Kongeørnen har en kroppslengde på 80 til 95 centimeter og et vingespenn på 190 til 225 centimeter. Hannen som er mindre enn hunnen veier fra 2,8 til 4,5 kilo, mens hunnen veier fra 3,8 til 6,6 kilo.

Den hekker over store deler av Skandinavia. I Norge hekker den i skogsområder og fjelltrakter over det meste av landet, men finnes også langs kysten. Kongeørnen lever blant annet av hare, ekorn, hønsefugler og til og med rev. Den er også en åtseleter.

Det anslås at det i dag mellom 1200 og 1500 par i Norge. Bestanden regnes som livskraftig, og arten står derfor ikke oppført i Norsk rødliste for truede arter.