— Jeg er ikke engstelig, men kanskje geologen er det. Dersom han sier det er utrygt her så må vi bare ta det til etterretning, sier Anders Back før geoteknineren setter i gang.

Sammen med familien tilbrakte Back natta på Otra house, rett over elva. Og der blir han nok en liten stund til.

Kan rase mer

Ernst Pytten, geotekniker i Rambøll, har undersøkt rasområdet i Vennesla, like nedenfor boligområdet Lindekleiv.

Raset skal være 30-40 meter i lengde, og rundt 10-15 meter bredt. Det var geotekniker Ernst Pyttens vurdering i dagslyset. Foto: Henrik Ihme

— I verste fall kan det rase mer, og det kan rase mye, avhengig av nedbørsmengdene fremover. Blir det ikke oppholdsvær snart, kan det rase mer, sier Pytten.Han tør ikke si hva som kan være den direkte årsaken til raset, men typen ras har nok en sammenheng med all nedbøren den siste tiden.

Ser på tiltak

— Det er for tidlig å si om de som er evakuert kan flytte hjem i dag. Ras er alltid farlig, påpeker Pytten.

Geotekniker Ernst Pytten undersøkte i dag rasområdet i Vennesla. Foto: Henrik Ihme

Han skal sammen med Norges vassdrags— og energidirektorat se på bildene fra Vennesla, og utifra dette vurdere tiltak og treffe en konklusjon.- Beboerne må inntil konklusjonen foreligger, ikke oppholde seg i husene. Konklusjonen kan foreligge i ettermiddag, sier geoteknikeren.

Høy vannføring

Huset til Back ligger like ved leirraset, og frykten er at et nytt ras skal skli ut over huset. Nedenfor flommer Otra over.

— Det er veldig høy vannføring her nå. Det er på grunn av alt regnet, sier Back, som bor på familieeiendommen der det første huset ble oppført i 1961. Både i desember og så langt i år har det kommet unormalt store nedbørsmengder over Agder.