— Uten ditt engasjement og ambisjonsnivå hadde ikke Iveland hatt en verdensunik mineralsamling, Kjell. Derfor er det en ære å tildele deg KS-medaljen for ditt formidable arbeid, sa ordfører Gro-Anita Mykjåland da hun tok ordet under åpningen av mineralutstillingen i Iveland.

Det er kommunenorges høyeste utmerkelse for ekstraordinær innsats.

Jeg har stått på de merkeligste stedene i inn- og utland og ringt hjem for å få penger til stein

Trampeklapp

Gunnufsen ble helt satt ut da 50 i salen reiste seg til trampeklapp. Han trodde han skulle få litt ros for at han samler stein, han ante ikke at kvelden skulle handle først og fremst om han selv.

— Gøy. Likevel er det så mange som bør trekkes fram, sa Gunnufsen i sin lille takketale og viste til generasjonene før og ikke minst til alle ordførere og rådmenn han har mast på for å få penger til stein.

Verdens flotteste

En av verdens flotteste utgaver av Aeschynitt, funnet ved Mølland.

Iveland og Evje er blant verdens rikeste områder på en del mineraltyper. Samlingen og utstillingen til Iveland kommune omtales av eksperter er spesiell i verdenssammenheng. I samlingen

Fasettslipt kvarts fra Birkeland gård.

inngår over 700 eksemplarer av mineraler fra Iveland og Evje.

Tre ulike utgaver av Thortveititt.

Samlingen er unik fordi Kjell Gunnufsen har jobbet som lærer og geologisk konsulent i Iveland i 43 år. Han begynte i kommunen samme år som legendariske Olaf Landsverk solgte sin

Molybdenitt fra Steli. Molybden ble utvunnet fra flere gruver på Agder, for eksempel Knaben i Sirdal.

mineralsamling til Iveland for 10.000 kroner.— Det var begynnelsen. Landsverks innsats og samling var uvurderlig. Siden har vi byttet vekk utenlandske og norske mineraleksemplarer som han hadde, og kun konsentrert oss om mineraler fra Iveland og Evje. Gradvis har vi beveget oss mot målet, forteller Gunnufsen.

Ringte om penger

Det er litt av en historie. På 70-tallet satte politikerne maksimal grense på 200 kroner for et mineraleksemplar. Regelen var at du ringte ordfører når du hadde ei prøve som var verd å kjøpe.

— I dag er prisene annerledes. Jeg har stått på de merkeligste stedene i inn- og utland og ringt hjem for å få penger til stein, forteller Kjell Gunnufsen.

Pengebunke er likevel ikke nok. Du må være på rett sted til rett tid. Du må kjenne samlerne. Sjeldne mineraler er ikke noe som annonseres i særlig grad.

I 2013 var det så alvorlig at Gunnufsen ikke ringte. Han troppet opp i formannskapet personlig og sa han hadde ei helt unik samling på hånden med noen mineraleksemplarer i verdensklasse. Han trengte en halv million kroner, pluss en halv til for å skape ei varig og skikkelig utstilling.

- Legg det inn

Han fikk ja på begge spørsmål. Ordfører Mykjåland sa enkelt og greit: «Legg det bare rett inn i budsjettet, rådmann!».

Gunnufsen har skrevet bygdebok om mineralhistorien og gruvedriften i Iveland. Fædrelandsvennen kalte ham steingal i den anledning.

Han har tenkt og levd stein fra morgen til kveld. Derfor lo bare folk da han i takketalen snakket om siste arbeidsdag og pensjonisttilværelse.

— Vi har en unik geologi i Iveland. Det er den unike Gunnufsen å takke for at kommunen også har verdens beste samling av mineraler fra Evje og Iveland, sier ordføreren.

Nye verdensoppdagelser

Helt nye mineraler som forbløffer verden vil på nytt bli funnet i Iveland eller Evje.

Det er geologene Rune S. Selbekk og Henrik Friis fra Naturhistorisk museum ved Universitetet i Oslo, helt overbevist om.

De har i årevis samarbeidet med Kjell Gunnufsen og deltok under åpningen av den nye mineralutstillingen onsdag.

— Det er tid for nye geologi-undersøkelser i Iveland. Vi har to masterstudenter i gang. Iveland og Evje er et geologisk senter i Norge og verdensberømt. Jeg er overbevist om at helt nye mineraler vil bli oppdaget her igjen, sa Selbekk.

De to forskerne foredro om hvordan geologien i Iveland og Evje oppsto for en milliard år siden. De roste Gunnufsens innsats, og sa det alltid ervstas når han kommer til Oslo med en ryggsekk full av steinprøver han ønsker analysert.

Iveland og Evje er også berømt for god kvalitet på feltspat. Såpass god at den kunne brukes i tann-protester under navnet tannspat.