Bjarne Grundetjern fikk kulturpris i 2012. Han synes Kulturkvelden skal fortsette. Foto: Tore-Andre Baardsen

— Ingenting er bestemt, men vi kan ikke fortsette som nå stort sett lenger. Enten må vi få penger til å drive Kulturuka, eller så må vi tenke nytt. , sier kulturleder Tove Linda Høgstøl.

Små og store konti på kulturavdelingens budsjetter har blitt støvsugd.

I en lengre saksutredning til levekårsutvalget tar hun opp Kulturukas skjebne. Den har foregått i 36 år. De siste årene har Kulturuka vart ti dager og generert mellom 40 og 50 store og små arrangementer.

Støvsuger alle konti

Problemet er at politikerne så langt ikke har bevilget én krone til den store kulturfesten.

— Små og store konti på kulturavdelingens budsjetter har blitt støvsugd. Er det noe igjen på avsatte midler til renhold, telefonutgifter, annonsering, ledertrening eller etableringstilskudd? På denne måten har vi klart å holde hodet over vannet. Det er allerede over 10 år siden vi sa fra at dette ikke gikk i lengden, skriver Høgstøl til politikerne i Levekårsutvalget og ber om innspill.

Bjarne Grundetjern fikk kulturpris i 2012. Han synes Kulturkvelden skal fortsette. Foto: Tore-Andre Baardsen

Hele kulturuka koster Vennesla kommune 88.700 kroner i fjor.Høgstøl mener Kulturuka bør fortsette, men ber politikerne drøfte fremtiden. Hun peker spesielt på at kulturprisutdelingen kan gjøres enklere og at Kulturkvelden kan legges ned.

Kulturkvelden i kulturhuset er den store, offisielle festkvelden.

Høgstøl mener en mulighet er å kutte hele kulturkvelden og heller dele ut kulturprisen i forbindelse med et kommunestyremøte. En annen mulighet er å dele ut prisen i Kulturhuset, men kutte alle kunstneriske innslag fra scenen. Kulturprisvinneren hedres med et måltid. Det kan og kuttes.

Så lenge det skal deles ut kulturpris, må kommunen ta seg råd til en kulturkveld.

— Eller vi kan fortsette som nå, men få en egen budsjettpost. Jeg har i sakspapirene nevnt en fast budsjettpost på 70.000 kroner. Politikerne avgjør, sier Tove Linda Høgstøl.

- Skjerpe seg

Speider-veteran Bjarne Grundetjern fikkKulturprisen i 2012. Han tror nesten ikke sine egne ører når vi forteller at Kulturkvelden kan bli nedlagt

— Hvis de ikke har kandidater til kulturpris lenger, kan de legge ned. Men bygda er full av folk som gjør en innsats. Så lenge det skal deles ut kulturpris, må kommunen ta seg råd til en kulturkveld. For meg var det veldig høytidelig, sier han.

Forslaget om å dele ut kulturprisen i et kommunestyremøte, sier Grundetjern dette om:

— Da kan de like godt kjøre hjem prisen til prisvinneren og spare enda mer. En stor kommune som Vennesla bør ha råd til en fest for kultur og frivillighet hvert år. Nå må de skjerpe seg, sier han.

Kommunen bruker over 800 millioner kroner i året. Da må vi kunne bla opp minst 70.000 kroner

- Fortjener penger

Nestleder i levekårsutvalget, Høyres Tor Søren Drivenes, sier dette.

— Tove Linda Høgstøl og kulturavdelingen har gjort en formidabel innsats med kulturuka i årevis. Dette er den store festuken hvor lag og foreninger får vist seg fram. Kommunen bruker over 800 millioner kroner i året. Da må vi kunne bla opp minst 70.000 kroner for å få uka og kulturkvelden til å leve. Det fortjener alle som står på.

Vil ikke love penger

Leder i levekårsutvalget, KrFs Inger Turid Tonstad, vil ikke love øremerkede midler til Kulturuka.

— Nei, jeg har sju hengelåser på pengespørsmål. Det må vi drøfte i partigruppa før jeg uttaler meg. Pengespørsmål skal håndteres i budsjettet, sier hun.

Inger Tonstad kaller Kulturuka et fantastisk arrangement, og det gjorde også Oddleiv Moe i 2012.

— Kulturuka er en fantastisk tradisjon som synliggjør variasjonene i kulturlivet og frivillige organisasjoner. Folk deltar på arrangementene. Det er flott.

— Men Kulturkvelden er ikke så godt besøkt som den var. Vi skal ikke legge ned Kulturprisen eller redusere dens status. Tvert i mot. Men jeg er åpen for å diskutere kulturkvelden. Kanskje skal vi dele ut prisen under andre arrangementer. Jeg synes vi skal ta en runde på det, sier Tonstad.

Ett alternativ er under den store konserten til Vennesla musikkorps, som alltid samler fullt hus i Filadelfia