— Dette står nedfelt i verdidokumentet vårt, som vi opplyser om i stillingsannonser og spør om i forbindelse med ansettelsesintervjuet, sier fungerende rektor Anne Hansli i NLA høgskolen.

Høgskolen har omkring 2.000 studenter og 200 ansatte fordelt på de tre regionsentrene Bergen, Kristiansand og Oslo. Mediehøgskolen Gimlekollen utdanner omtrent 20 prosent av landets journalister årlig.

Fædrelandsvennen skrev om Drottningborg videregående skole i Grimstad, der de ansatte må forholde seg lojale til verdidokumentet som slår fast at ekteskap bare skal gjelder for mann og kvinne, ikke for to av samme kjønn. Skolen mottar 20 millioner kroner i året i tilskudd fra Staten.

Dette har fått likestillings- og diskrimineringsombud Sunniva Ørstadvik til å reagere og hun vil se om dette kan være diskriminerende på grunnlag av seksuell orientering.

Norsk luthersk misjonssamband eier Drottningborg, og er medeier i NLA høgskolen, sammen med frikirkemenigheter og misjonsorganisasjoner. Mediehøgskolen ble fusjonert inn i NLA i 2013, og verdidokumentet gjelder for dem, som for de to andre skolene.

Her er noen utdrag:

Provosert abort er å ta et ufødt barns liv, og kan bare aksepteres i situasjoner der morens liv er i fare

Ekteskapet er rammen for det seksuelle samliv mellom mann og kvinne. Guds ord viser oss at det livslange ekteskap er den ordning som Gud har innstiftet. Seksuelt samliv utenom det monogame ekteskap mellom kvinne og mann er i strid med Bibelens ord.

Skilsmisse er i følge Bibelen brudd på Guds vilje. I Det nye testamentet omtales likevel forhold hvor en ufrivillig blir påført en skilsmisse, og forhold hvor skilsmisse i gitte situasjoner kan være det minste onde.

Les hele verdidokumentet her.

Abort

— Kan ansatte miste jobben, eller ikke få den, dersom de har tatt abort uten fare for mors liv, er skilt eller lever i homofilt ekteskap?

— Det har i hvert fall ikke skjedd, så vidt meg bekjent. Vi vil alltid vurdere en hver sak individuelt, og det er ikke slik at lojaliteten og enigheten med verdidokumentet er det eneste kriteriet for ansettelse. Samtidig vil det være vanskelig å være ansatt ved en institusjon hvor man ikke kan stå for de verdiene institusjonen har sier Hansli.

— Hvilke reaksjonsformer har dere overfor ansatte som bryter denne lojaliteten?

— Vi bruker samtaler og veiledning.

Generalsekretær Kjersti Løken Stavrum vil ha åpenhet rundt verdidokumentet. Foto: Ruud, Vidar

Generalsekretær Kjersti Løken Stavrum i Norsk presseforbund kjente ikke til innholdet i dette verdidokumentet før Fædrelandsvennen tok kontakt.— Dette reiser noen viktige spørsmål, for eksempel i hvilken grad det også er kjent for studentene, slik at de vet under hvilke premisser de blir undervist på, sier Løken Stavrum.

Hansli opplyser at NLA ikke informerer aktivt om verdidokumentet, verken i forbindelse med studieopptak eller når studiene er i gang.

— Dokumentet gjelder for de ansatte, ikke studentene. Men det ligger åpent på våre nettsider, vi forsøker ikke å skjule det, sier Hansli.

Hindre

Løken Stavrum ser ikke bort fra at et slikt verdidokument kan hindre flinke lærekrefter å søke jobb på Mediehøgskolen:

— I presseforbundet er vi opptatt av at journalistikk er et vanskelig fag som krever de beste hodene. Det er logisk å tenke seg at utdanningsinstitusjoner ønsker å velge blant alle de beste lærekreftene, sier hun.

— Kan Mediehøgskolen mistenkes for å utdanne misjonerende journalister?

— Skolen er ikke kjent for det. Men nettopp fordi verdidokumentet fins med et slikt innhold, er det viktig at det er åpenhet om det sånn at slike berettigede spørsmål kan stilles, sier Løken Stavrum.

Verdidokumentet har eksistert siden 2008 og Hansli sier NLA skal revidere det til høsten.