— Jeg kan ikke se noen fordeler, bare ulemper, sier Bykle-ordføreren.

De siste ukene har flere sørlandspolitikere kastet seg inn i diskusjonen om den varslede kommunereformen. Onsdag skal ordførerne i Bykle, Valle, Bygland og Evje og Hornnes diskutere hva de bør gjøre under et møte i Setesdal regionråd.

Lange avstander

Bykle-ordfører Næss ser ikke noe behov for endring.

— Vi er veldig komfortable med å være en egen kommune. Små kommuner skårer høyest på kvalitet i tjenestene. Jeg har vanskelig for å se at de vil bli bedre i en større kommune, sier Næss.

Han peker på lange reiseavstander som hovedproblemet.

— Jeg har 16 mil til Evje og Hornnes og 20 mil til Kristiansand, sier Næss.

— Flere mener avstander ikke betyr så mye lenger?

— Det er bare tull. Det kommer alltid til å spille en rolle. Vi kan ikke basere oss på at elektroniske løsninger skal løse alt. Vi har et behov for å møtes. Innbyggerne skal møte legen, kulturarbeideren, plan- og bygningsetaten, Nav eller hva det måtte være. Det er naivt å tro at alt kan løses med en skjerm og et godt bredbånd, sier Næss.

Robuste kommuner

— Hva gjør dere hvis dere blir pålagt oppgaver som dere ikke klarer selv?

— Det blir sagt at man ønsker robuste kommuner. Hva det innebærer vet vi ingenting om. Foreløpig er det derfor umulig å ta stilling til noe som helst, sier Næss.

Han tar til orde for spesialisering i stedet for sammenslåing.

— Det går an å tenke seg spesialistkommuner. Det vil si at enkelte store kommuner tar på seg flere oppgaver på vegne av flere. I dag samarbeider vi om blant annet barnevern, brann og renovasjon. Det kan vi utvikle videre, sier Næss.

Bygland-ordfører Leiv Rygg (Sp) deler skepsisen.

— Det regjeringen har kommet med er for tynt, vi vet ikke hva slags oppgaver det er meningen vi skal ha. Hvis vil slår sammen kommunene i Setesdal blir vi underkant av 7000 innbyggere. Jeg ser ikke hvilke flere oppgaver en slik kommune kunne tatt på seg. Da kan en spørre om det er noe poeng, sier Rygg.

Samme holdning har Valle-ordfører Tarald Myrum (Sp).

— Vi blir for små uansett. I dag samarbeider vi med andre kommuner om flere ting. Det er en struktur som fungerer bra, sier Myrum.

Større fagmiljøer

Ordfører Bjørn Ropstad i Evje og Hornnes (KrF) er mer optimistisk.

— Det er et behov for å bli større på mange områder. Vi trenger større fagmiljøer innen det tekniske og helse-sektoren, sier Ropstad.

Han synes spesialiserte kommuner er en dårlig idé.

— Jeg er skeptisk til a- og b-kommuner. Vi må ha det samme laget over hele landet, sier Ropstad, som mener innbyggernes forventninger må ligge til grunn for hva man gjør.

— Hva tjener innbyggerne på? Det er lov å tenke sammenslåing mot både øst og vest. Vi må være åpne for å diskutere hva som betyr mest. Er det å ha et kommunehus eller å ha innbyggere?

Ropstad mener det er åpenbart at avstand betyr mindre enn før.

— Vi har 420 personer som pendler fra Kristiansand-regionen til Evje. 570 reiser motsatt vei. Vi merker tydelig at Evje har blitt en større del av Agder-byen, sier Ropstad.

- Kompetanse viktigere enn avstand

Førsteamanuensis Øystein Sæbø ved Universitet i Agder tror mye kan løses på nett.

— De fleste har behov for å møte opp på et offentlig kontor et par ganger i livet. Enkle tjenester kan løses greit elektronisk. I mer kompliserte saker, hvor vi ønsker å møte noen personlig, er det viktigere å møte folk som er kompetente enn om det er to eller fire mil reisevei, sier Sæbø, som er leder for senteret for Informasjons- og Kommunikasjonsteknologi (IKT) i offentlig sektor ved UiA.

Han mener en sammenslåing av kommuner vil føre til større og mer kompetente fagmiljøer.

— Det øker muligheten til å levere gode og effektive tjenester. Mange kommuner samarbeider allerede godt, men jo enklere beslutningsstrukturen er, jo lettere er det å tenke nytt, sier Sæbø.