torhild_bransdal-4.jpg Foto: Sondre Steen Holvik
valg001.jpg Foto: Kjartan Bjelland
grøvan.jpg Foto: Kjetil Reite

Det blir første gang Bransdal entrer Løvebakken som folkevalgt, etter at hun i høst stilte som nummer to for KrF i Vest-Agder. Førsteplassen innehas av Hans Fredrik Grøvan fra Lyngdal, og når han tirsdag og onsdag drar til parlamentarikerforsamlingen i Europarådet i Strasbourg, stepper Bransdal inn.

— Det blir spennende å lukte litt på den rollen, sier Bransdal til Fædrelandsvennen.

En detaljert innføring i program og etikette har hun ikke fått ennå:

— Jeg vet bare litt, men skal ha et møte der jeg nok får vite noe mer, sier hun.

— Det er alltid gøy med mye hilsing og klemming, men også litt høytidelig når en vara stiller for første gang, forteller lederen av Sørlandsbenken, Åse Michaelsen.

Armbåndsur

— Har du noen gode råd til henne?

— Politisk er hun så dreven at hun ikke trenger noen råd, men de fleste blir overrasket over hvor travelt det er med masse løping. Ta på gode sko, og et armbåndsur så du slipper å sjekke mobilen hele tiden, råder Michaelsen.

Bransdal har ikke satt seg inn i sakslisten ennå, men Hans Fredrik Grøvan kan opplyse at hun må møte både i kontroll- og konstitusjonskomiteen og transportkomiteen, og stille i Stortingets spørretime onsdag. Hvorvidt hun må ta ordet i den muntlige spørretimen, gjenstår å se:

— Dersom samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen stiller fra regjeringen, kan det kanskje bli aktuelt. Vi må jo prøve å utnytte mulighetene vi får, sier Grøvan.

I tillegg til morgenmøte med partigruppa, er det hemmelige tjenester som står på dagsorden når Bransdal stiller i plenumssalen tirsdag. Da vil SV fremme forslag om det bør nedsettes en kommisjon som skal undersøke overvåking av norske borgere. Her kan Bransdal trøste seg med at Grøvan har gjort ferdig fintenkingen for henne:

— De foreslår en ny Lund-kommisjon, men det ser vi ikke nødvendigheten av. Det holder med det arbeidet som er satt i gang i regi av EOS-utvalget, Grøvan, og sikter til Stortingets kontrollutvalg for etterretnings- og overvåkings- og sikkerhetstjenester.

Hemmelighetskremmeri

— Så det blir mye hemmelighetskremmeri for den ferske stortingsrepresentanten?

— Ja, he-he, det kan du si. Men debatten foregår i full åpenhet, forsikrer Grøvan.

Torhild Bransdal ser fram til å innta stortingsplassen hun ikke fikk ved høstens valg. En stund ble det spekulert i om KrF kunne kapre to plasser, men til det ble oppslutningen for lav.

— Er du lei for at du ikke fikk fast plass?

— Ja, både óg. Jeg har det veldig fint i Vennesla, men skal ikke stikke under stol at jeg gjerne skulle ha vært med å påvirke politikken sentralt. Men det er ikke noe jeg går og sørger over, altså.

— Kanskje du også vil benytte anledningen til å slå et slag for Vennesla når du først er der inne?

— Jeg benytter alltid anledningen til å slå et slag for Vennesla der det er naturlig, sier Bransdal. Men vet ikke om det blir den naturligste ting av verden akkurat denne gangen.