— Det er ikke lett å anslå snøvekt eksakt. Konklusjonen er likevel enkel: Det er bedre å skuffe taket en gang for mye, enn en gang for lite, sier sivilingeniør og ekspert på byggeteknikk og dimensjonering, Trond Fosseli i konsulentselskapet Multiconsult.

IMG_3407.JPG

De neste dagene er det all grunn til å sjekke hva du har på taket ditt. Det er antydet regnvær på kysten og et stykke innover i helga eller neste uke. Svært fuktig eller vanntrukket snø kan nærme seg 40-50 prosent vanninnhold

Helgeværet var statsmeteorolog Arild Mentzoni usikker på torsdag ettermiddag. Han sa at det kan være lurt å vente til fredag ettermiddag for å få en riktigst mulig oppdatering. Før eller siden vil regnet komme, og da vil den kraftige skavlen som du har på taket ditt, uansett bli svært tung. Det er ikke lurt å vente med skuffing til det skjer.

Kun 30,40 cm

— Å si enkelt hva tak tåler, er vanskelig. Det er ulike regler ut fra takvinkel, byggeprinsipp, gavler, kvister og så videre. Nye hus med flatt tak skal tåle 320 kilo per kvadrat. Hus fra 70-tallet og eldre skal tåle 150 kilo, altså under halvparten, sier sivilingeniør Fosseli og kommer med en tommelfingerregel:

— Maks én meter tung snø på nye hus, maks 30-40 centimeter på gamle hus.

Dette er vel å merke når snøen er tålig jevnt fordelt. Etter vinden de siste ukene, er den ikke det.

— Mye tyngde på ene siden av taket og lite på den andre, kan være veldig skummelt. Har du ujevn tyngde, bør du på taket og renske opp, sier Fosseli.

Fordeling av tyngde må folk passe på også når taket skuffes. Det gjelder å skuffe sånn passelig jevnt på begge sider.

Pass på garasjer

Fosseli vil ikke beregne risikoen for at hus eller garasjer kollapser i Agder de neste dagene. Det klokeste er å være på den sikre siden og fjerne skavler og fonner før de begynner å samle regnvann.

— Hva med garasjer og uthus?

— Her må folk bruke erfaringen sin. Litt eldre garasjer er ofte ikke dimensjonert i det hele tatt. De er bygget med de materialer eieren hadde for hånden. Det er mange garasjer og uthus som kan være utsatt. Hvis folk vet garasjen tåler lite, er det på tide å skuffe nå, sier Fosseli.

— Skal du skuffe tak før helga, Fosseli?

— Mitt hus ligger heldigvis så vindfullt til at jeg slipper. Jeg har skuffet nok som det er nede på bakken de siste dagene, ler han.