Sivilforsvaret har torsdag kveld base ved Farsund Resort. Fra stedet går skjærgårdstjenestens båt i skytteltrafikk for å frakte letemannskaper ut i skjærgården. Foto: Tormod Flem Vegge
Redningsskøyta Ægir deltok torsdag i søket etter de to fiskerne.
Sivilforsvaret har torsdag kveld base ved Farsund Resort.
Her organiseres lag som skal kjøres ut i skjærgården for å lete etter de to fiskerne. Foto: Tormod Flem Vegge
Vest-Agder Røde Kors bidrar i leteaksjonen etter tråleren Carina. Foto: Mats Flaten, VARKH
Sivilforsvaret har rundt 30 personer ute på søk. Her er noen av dem samlet på Nesheim. Foto: Roar Greipsland
Redningsskøyta Hvaler lå ved 23.30-tiden til kai ved Båly, etter å ha søkt etter tråleren Carina. Den måtte gi seg på grunn av de krevende værforholdene. Foto: Roar Greipsland
Dette er fiskebåten Carina, som det søkes etter mellom Lindesnes og Lista i Farsund natt til torsdag. Foto: scanfishphoto.com

— Leteaksjonen etter fiskerne er avsluttet. Saken går nå over til søk etter antatt omkomne, sier redningsleder Siv Namork ved Hovedredningssentralen for Sør-Norge ved 19-tiden.

Sivilforsvaret avsluttet ved 18.30-tiden landsøket etter de to fiskerne. Foto: Tormod Flem Vegge

— Hvordan søket blir videre, er usikkert. Værforholdene avgjør dette. Som kjent er det vanskelige forhold på stedet, legger hun til.

Ingen hensikt

— Nå avslutter vi søket på land for i dag. Det ikke hensiktsmessig å drive søk når det er så mørkt, sier Tore Malja, leder for Sivilforsvarets hovedkvarter i Farsund.

Ved 18.30-tiden ble det besluttet å avslutte landsøket etter de to savnede fiskerne, som onsdag ikke returnerte til Båly i Lindesnes etter reketråling med fiskebåten Carina.

Har søkt på Ullerøy

Letemannskapene, rundt 30 personer, er ved 18.30-tiden på retur fra Ullerøy, der det torsdag ettermiddag og kveld har blitt søkt etter fiskerne.

Tore Malja har torsdag organisert letegrupper som har blitt sendt ut fra Sivilforsvarets hovedkvarteret ved Farund Resort, til strategiske steder i skjærgården.

Her organiseres lag som skal kjøres ut i skjærgården for å lete etter de to fiskerne. Foto: Tormod Flem Vegge

Over 80 personer

Ifølge Malja har over 80 registrerte personer deltatt i aksjonen torsdag. Det inkluderer mannskap fra Røde Kors, Sivilforsvaret og frivillige.

— Det er kjempebra at så mange møter opp for å bistå i leteaksjonen, påpeker han.

I tillegg til de over 80 registrerte personene, har også en rekke frivillige, uregistrete mennesker drevet leting på egen hånd.

Pågår til mørkets frembrudd

— Søket pågår fremdeles. Vi har ikke bekreftet noen funn ennå. Søket pågår frem til mørkets frambrudd. Sea King Sola søker nå i området, RS Ægir og noen fiskebåter hjelper også til. KV Nornen er med i søket, og de har også satt ut lettbåten, sier redningsleder Asbjørn Viste ved Hovedredningssentralen Sør-Norge.

Redningsskøyta Ægir deltok torsdag i søket etter de to fiskerne.

Ny vurdering ved mørkets frembrudd

— Politiet og mannskapene kommer til å søke etter båten fram til 19-tiden, når det blir mørkt. Da tar vi saken derifra, tar et møte og får status på situasjonen, sier Bjart Gabrielsen, stasjonssjef ved politistasjonen i Mandal.

Sivilforsvaret har torsdag kveld base ved Farsund Resort. Fra stedet går skjærgårdstjenestens båt i skytteltrafikk for å frakte letemannskaper ut i skjærgården. Foto: Tormod Flem Vegge

— Vi leter fortsatt etter to savnede fiskere, selv om vi må innse at håpet svinner. Siden det er mye vi ikke vet, har vi fortsatt et ørlite håp om å finne de to fiskerne, legger han til.

Båten har trolig sunket

Politistasjonssjefen sier de er sikre på at båten har gått ned, ettersom det er funnet en redningsflåte og løsøre fra reketråleren.

— Det er to brødre som muligens har omkommet, så det er klart det er en vanskelig situasjon. Men vi har fortsatt et ørlite håp, sier Gabrielsen.

Han forteller om to brødre i 60-årene som har vært fiskere i all sin tid, og er svært sjøvante. Nå har politiet et ørlite håp om at de har kommet seg til land.

— Vi leter fram til det blir mørkt, så tar Hovedredningssentralen en avgjørelse, sier han.

Klokka 13 pakket sivilforsvaret sammen på Lista og trakk østover til Farsund.

Politiet bekrefter at de to brødrenes telefoner plutselig var umulig å spore i løpet av i går kveld.

— Dette kan bety at de er utenfor dekning, eller at telefonen er satt ut av spill på en eller annen måte, sier Gabrielsen.

Fant redningsflåte

— Vi har nå fått bekreftet at det var redningsflåta til reketråleren, som ble funnet i natt, opplyser Andreas Bull, redningsleder ved Hovedredningssentralen til Fædrelandsvennen.

Flåta har drevet i land ved et område som heter Tranevåg. Det er også funnet fiskekasser ute på Ullerøya som kan stamme fra havaristen, opplyser redningslederen.

Det er ennå ikke aktuelt å gå inn med dykkere, ettersom det fortsatt er vanskelig å beregne hvor flåta har kommet fra.

— Været er såpass greit nå at vi kan søke med helikopter og større fartøy, sa Bull klokka 08.30. ## Leteaksjon

I 10-tida torsdag formiddag ble det funnet en vrakdel fra et fartøy på en av Listerstrendene. Frank Arne Hammerø fra sivilforsvaret tror dette er en del av en radarkuppel. Vrakdelen leveres inn til lensmannskontoret i Farsund for videre undersøkelser.

Frank Arne Hammerø fra sivilforsvaret har sendt denne vrakdelen til lensmannskontoret i Farsund. Foto: Roar Greipsland

Flere deltok i søk på øyene på Lista. Flere frivillige gikk torsdag formiddag i søk på Kjøpsøy. De har blitt kjørt ut på øyene privat fra Korshavn.

NK-SIG-leder i sivilforsvaret, Jørgen Gyland, leder leteaksjonen fra Nesheim på Lista. Foto: Roar Greipsland

— Umulig å søke nærme land

Ved 11-tiden gikk Fædrelandsvennens journalist på Lista sammen med venner og familie til de to savnede. Det var rundt 20 frivillige som gikk og lette i områdene langs sjøkanten på Lista.

Redningskøyta Ægir meldte tordag formiddag om knalltøffe værforhold på utsida av Ullerøya.

— Slik været er nå, er det umulig for oss å søke nærme land på utsida av Ullerøya. Til det er vi for store, sa kaptein Thor Hugo Johansen ved redningsskøyta.

Han sier de på østsida av Ullerøya fant en del vrakgods som kan stamme fra båten de søker etter.

Seks meter høye bølger

Ved Lindesnes fyr ble bølgehøyden torsdag morgen målt til seks meter.

Letemannskaper på Sutnøy torsdag formiddag.

— Vi har holdt igjen videre søk på sjøen, men vi har mannskap som søker langs land der det er sikkerhetsmessig forsvarlig, sa redningsleder Owe Frøland ved Hovedredningssentralen til Fædrelandsvennen like etter klokka 06 torsdag.

Natt til torsdag ble det søkt etter tråleren Carina mellom Lindesnes og Lista i Farsund. Tråleren, som la ut fra Båly på Lindesnes onsdag morgen, returnerte ikke til Båly på ettermiddagen. Båten, med et mannskap på to, ble da meldt savnet. Båten er 15 meter lang og bygget av tre. Mannskapet skulle tråle etter reker vest for Lindesnes.

— Redningsskøyte måtte gi seg

Redningsleder Ben Wikøren ved Hovedredningssentralen sa det var dårlig vær i søksområdet og krevende forhold for redningsmannskapene, stiv kuling og regn.

— For øyeblikket er RS Ægir og et Sea King-helikopter i området. Et hollandsk marinefartøy, en fregatt som heter Holland, leder søket, opplyste redningslederen natt til torsdag.

Kystvaktskipet KV Nornen deltok også i søket.

RS Hvaler lå ved 23.30-tiden til kai ved Båly. Foto: Roar Greipsland

— RS Hvaler måtte gi seg på grunn av tung sjø og vanskelige forhold. Dette fartøyet er betydelig mindre enn RS Ægir, forteller han.

Fikk ikke kontakt

Besetningen på båten, to personer, ere hjemmehørende i Lindesnes-området. Fiskerne skal etter det Fædrelandsvennen kjenner til ha gått ut fra Båly tidlig onsdag morgen. Fiskemottaket ved Båly forsøkte onsdag å få kontakt med fiskerne uten å lykkes.

— Vi har ikke oppnådd kontakt med fartøyet på mobil eller VHF, sa redningsleder Wikøren.