Jordbruksområdet på Linnegrøvan er på 65 dekar. Foto: Espen Sand
Området i Søgne med dyp matjord er unikt i Norge sier Fylkesmannen. Foto: Espen Sand
Odd Kindberg (t.h), Peder Johan Pedersen og Jørund Try vil kjempe for området de betegner som kommunens beste matjord. Foto: Espen Sand

— Dette er kommunens beste matjord. Området er lettdrevet, solvendt og med tilgang til vann fra Søgneelva. Miljømessig sett har det stor verdi på grunn av jordkvaliteten, det biologiske mangfoldet og kulturlandskapsverdiene, sier Peder Johan Pedersen fra Naturvernforbundet i Vest-Agder.

Nå kan deler av det området bli erstattet av butikker, boliger og vei. Torsdag skal reguleringsplanen for Linnegrøvan i Søgne behandles i kommunestyret, hvor det foreslås en utvidelse av næringsområdet med 14 dekar som tas fra jordbruksområdet. I planen legges det også til rette for boligutbygging og et nytt veisystem.

Unikt i Norge

Det ni år lange planarbeidet har fått en rekke organisasjoner, foreninger, innbyggere og politikere til å engasjere seg. Underveis har kommunen fått inn 50- 60 klager.

— Området med dyp matjord er unik på landsbasis. Den egner seg til dyrking av et vidt spekter av vekster, fra grovfor og korn til grønnsaker og bær. Vanningsmulighetene fra Søgneelva gjør området optimalt, mener Jørund Try i Søgne Bondelag. 3- 4 bønder leier i dag mark på jordet.

Odd Kindberg (t.h), Peder Johan Pedersen og Jørund Try vil kjempe for området de betegner som kommunens beste matjord. Foto: Espen Sand

Try har i mange år kjempet for å beskytte jordbruksområdet på rundt 65 dekar mot det han karakteriserer som ødeleggelse. Han mener kommunen har alternative steder å bygge butikker.

— Det legges opp til betydelige utvidelser av Tangvall sentrum, hvor det vil være rikelig med arealer å ta av, sier han.

Fylkesmannen i Vest-Agder mener planen vil være i strid med dagens jordvernpolitikk. I brevs form gjorde de dette klart for Søgne kommune for flere år siden.

— Jorda på Linnegrøvan er noe av den beste som finnes, rett og slett. Området er også stort nok til at det er verdt å ta vare på, sier Jørgen Sæbø ved Fylkesmannens landbruksavdeling.

- Må utvikle Søgne

Hellvik hus i Søgne var initiativtaker da planarbeidet startet i 2005. Håkon Hellvik, daglig leder i firmaet, mener motstanden kan gjøre at byen stopper opp.

Området i Søgne med dyp matjord er unikt i Norge sier Fylkesmannen. Foto: Espen Sand

— Jeg har forståelse for at Søgne må ha områder hvor vi kan produsere mat, men Søgne kan ikke stoppe å utvikle seg. Sentrale deler av kommunen består av jordbruksland, og dette området har ikke alltid vært i bruk, sier Hellvik.

Hellvik har en utbyggingsavtale med grunneier, og ønsker å bygge boliger nær randsonen og næringslokaler som skal selges videre.

— Er ikke Tangvall et egnet sted for disse utbyggingene?

— Linnegrøvan er ment for tyngre handel, mens Tangvall har lettere handel. En trelastforretning vil ikke passe inn på Tangvall, mener Hellvik.

Flere utfordringer

Tross motstanden er den daglige lederen sikker på at planen vil gå gjennom.

— Før eller siden vil det løse seg. Godkjennes reguleringsplanen står nye utfordringer i kø. Blant annet finansiering av nytt kryss inn til næringsområdet. Jeg er redd det kan gå mange år til før byggingen kan starte, sier Hellvik.

I sakspapirene til kommunestyret mener rådmann, Kim Høyer Holum, at det etter ni år med planarbeid blir viktig for kommunen og berørte grunneiere å finne ut hvordan næringsområdet skal bygges ut.

Frustrerte naboer

Eiendommene til flere innbyggere i Søgne blir berørt av den nye reguleringsplanen ved Linnegrøvan, som etter ni års arbeid skal behandles i kommunestyret denne uka. Noen av dem har levd åtte år i usikkerhet om hva som skjer med hjemmet deres.

— Åtte år er lang ventetid på å få avklart noe så viktig som om vi får beholde boplassen vår eller ikke, skrev Hilde Eftestad og Atle Danielsen i et brev til Søgne kommune i fjor høst. De er bosatt langs Hølleveien hvor det er planlagt innkjørsel til Linnegrøvan næringsområde.

I svaret fra kommunen fikk naboene beskjed om at huset høyst sannsynlig blir revet.