— Over 12.000 forventningsfulle avgangselever er klare. Det er vi også. Russ fra Narvik i nord til Lindesnes i sør er snart på vei og kan glede seg, sier festivalsjef Magnus Lund.

Fjorårets landstreff ble rystet av fire anmeldte voldtekter innenfor og utenfor festivalområdet i Kongeparken. Ingen gjerningsmenn ble tatt og sakene ble henlagt.

— I etterkant av fjorårets arrangement har vi sammen med de andre russetreffene gått sammen og støtter Amnesty Internationals holdningskampanje mot voldtekt; "Nei er Nei". På festivalområdet har vi økt videoovervåkningen og satt opp mer lys i mørke områder for å gjøre arrangementet enda tryggere, sier festivalsjef Lund.

SMS-varsling

Under festivalen i helgen har arrangørene også mulighet til å varsle om større hendelser rett til 12.500 russebukselommer.

— Vi har telefonnumrene til alle deltakerne og kan sende ut informasjon og viktige meldinger via tekstmeldinger. Viktigst av alt er likevel at russen tar vare på hverandre og har det kjekt. Det vi de kan. Det er utrolig lite ordensforstyrrelser og vold når så mange personer samles, sier Magnus Lund.

Egen politietterforsker klar

1.000 frivillige jobber under Landstreffet til helgen. 400 vakter fra Røde Kors og innleid vaktselskap er på plass. Natterravner fra hele Sør-Rogaland har meldt seg til å gå patruljer utenfor gjerdene. Fire kilometer ekstra gjerder er satt opp. Politiet og brannvesenet er forberedt på at Gjesdals befolkning blir doblet til helgen.

— I år vil vi ha en egen politietterforsker tilknyttet politiets arbeid under landstreffet. Vi er forberedt på det kan dukker og narkotika- og voldssaker og med en egen etterforsker vil vi kunne komme raskt i gang med etterforskningen, sier Gjesdal-lensmann Kåre Birkeland før det braker løs.

Han frykter at tilreisende russen skal ta langhelg allerede 1. mai og sette kursen mot Kongeparken før landstreffet åpner portene på fredag. Da kan det bli livlig i nabolaget rundt Kongeparken. Festivalledelsen understreker at ingen slipper inn på festivalområdet tidligere.

Høydepunkt i kø

Over hele det 380.000 kvadratmeter store festivalområdet jobbes det på spreng på å gjøre alt klart til det store landstreffet. En av de største konsertscenene festival-Norge har sett er i ferd med å reise seg i bunn av den store grassletta bak Amfiet. Her går britiske Tinie Tempah på scenen lørdag kveld, før Martin Garrix overtar og festen tar av.

— Flyene til og fra Sola er fulle. Hotellene melder om det samme. 80 prosent av alle deltakerne er ikke fra Rogaland og vi er klare til å gi russen en fantastisk opplevelse. Vi er stolte av å ha utviklet landstreffet til å bli en av Norges største musikkfestivaler, sier festivalsjef og bookingansvarlig Magnus Lund.