— Vi har hatt en lunsj sammen, og blitt litt bedre kjent, bekrefter Jørgen Kristiansen (38) overfor Fædrelandsvennen.

Mandag kveld ble han enstemmig valgt til KrFs ordførerkandidat i Kristiansand, fulgt av Grete Kvelland Skaara (58) og ungdomspolitikeren Tove Welle Haugland (25).

Men dagens varaordfører er neppe favoritt til å snappe kjedet foran nesa på Harald Furre fra Høyre.

Følg Fædrelandsvennen på Facebook!

KrF krever toppverv

Ved valget i 2011 var ordførerpartiet nøyaktig ti prosentpoeng større enn KrF, 26,5 mot 16,5 prosent, partigruppene teller i dag henholdsvis 14 og ni representanter i bystyret. Koalisjonen omfatter også Frp og Pensjonistpartiet.

Kristiansen avviser ikke at han iblant myser mot det langt romsligere ordførerkontoret i Rådhuskvartalet.

Harald Furre ble valgt til Høyres ordførerkandidat før jul. Han ser meget lyst på å fortsette dagens borgerlige samarbeid. Foto: Tore André Baardsen

— Jeg trives veldig godt som varaordfører, men fordeling av vervene kan bli spennende nå som Høyre faller på meningsmålingene, mener Kristiansen, som overfor nominasjonsmøtet karakteriserte de fire siste årene som en «drømmeperiode» - med fast styring, uten splid og bråk. - Det betyr at Ap får fire nye år i kulda?

— Jeg kan strekke meg til å si at det ville være uklokt å avvise noen muligheter så lenge før valget.

På spørsmål fra Fædrelandsvennen bekrefter han at KrF ikke vil delta i en koalisjon uten å være sikret ett av ordførervervene.

Les også:

— Perspektiver for Kristiansand

Det var kun toppkandidatene fra Høyre og KrF som drøftet fremtiden under lunsjmøtet i midten av januar. Harald Furre sier han kjenner Kristiansen rimelig godt fra ulike sammenhenger.

— Vi har hatt en innledende, uforpliktende dialog. Men vi skal jobbe steinhardt for hvert vårt parti i valgkampen, påpeker Høyre-kandidaten.

Les også:

— Har dere drøftet en samarbeidsplattform?

Vi ble litt bedre kjent og snakket om perspektiver på Kristiansands utvikling fremover.

— Nei, vi er ikke der ennå.

- Hva snakket dere om da?

— Vi ble litt bedre kjent og snakket om perspektiver på Kristiansands utvikling fremover, men det er ikke naturlig å bli mer konkrete om plattform før etter valget, svarer Furre.

- Dere frykter ikke at KrF velger Ap, slik de gjorde i 2003-2007?

— Sånn jeg oppfatter situasjonen gjør jeg ikke det. Men nå kjører vi hver vår valgkamp, har ambisjon om å bli størst mulig og så snakkes etter valget.

Vrien kontantstøtte

Selv om de to partiene er enige om mye, vil det bli tøffe diskusjoner. Høyre har sagt at de vil fjerne den kommunale kontantstøtten, hvilket er en rød klut i den gule leiren.

- Kontantstøtten er så klok at de fleste ser at vi må beholde den, den hører med på smørbrødlista over viktige saker for oss, understreker Jørgen Kristiansen.

Les også:

Han ønsker også å sette trykk på at største opposisjonsparti, med stor sannsynlighet Ap, får lederen for et av hovedutvalgene. Dette kravet ble avvist av koalisjonskollegene ved 2011-valget, og Ap måtte ta til takke med havnestyret.

Stian Storbukås (Frp) er i dag nestleder i byutviklingsstyret. Foto: Arkivfoto

Frps ordførerkandidat er ikke så opptatt av toppverv.— For Frp kan det være like attraktivt å få flere ledere og nestledere av utvalg. Jeg er opptatt av å bygge opp et bredt Frp-lag, dyrke og utvikle nye politiske talenter. Dessuten er Jørgen en meget kompetent mann å ha som varaordfører, lyder attesten fra Stian Storbukås.