Det viser en evaluering etter det første året med Gjengangerprosjektet.

— Vi hadde håpet at vinningskriminaliteten hadde gått markert ned. Vi kan ikke se at prosjektet har hatt noen effekt her, sier Kjell Erik Eriksen, etterforskningsleder i Kristiansand-politiet.

Politiet i Kristiansand, Søgne og Songdalen, Vennesla og Iveland, Lillesand og Birkeland gikk i fjor sammen om en satsing for å få de mest aktive kriminelle satt ut av spill. Det skulle gi utslag på statistikken over kriminaliteten folk flest merker best

Tyveri-økning

Men tallene viser at antall grove tyverier i 2014 økte med totalt 6,5 prosent. Alene økte antall bilinnbrudd med hele 31,9 prosent, mens innbrudd i villaer og leiligheter sank med skarve 2,9 prosent.

— Grovt tyveri fra villa har gått noe ned, men det er nok ikke vår fortjeneste, medgir Eriksen.

Naskeri gikk opp med hele 69,7 prosent.

— Flere anmeldelser om naskeri vil føre til økning. I tillegg at det er lettere å få vinning på gjenstander som mobiltelefoner, sier Eriksen.

Egen liste

Flere politidistrikter har gjengangerprosjekt med god effekt på vinningskriminalitet. Kjell Erik Eriksen mener det vanskelig å si noe klart om hvorfor effekten så langt ikke har slått inn hos dem.

— Vi begynte med dette i januar, og har ikke hatt hundre prosent fokus på dette. Det har nok gått for lang tid før vi har gått til pågripelser, sier Eriksen.

26 personer har vært på politiets gjengangerliste i 2014. Lista inneholder opplysninger om etterforsknings- og straffehistorikk og skal strukturere politiets innsats. Personene skulle umiddelbart fremstilles for fengsling, dersom de ble tatt for ny kriminalitet.

— Nå må vi gå inn og analysere for å se om det er noen gjengangere som ikke er fanget opp på lista vår, sier Eriksen.

Halvparten på lista

Han sier det er kun de mest aktive som havner på lista. Av de 30 personene som var mistenkt eller siktet for flerst vinningsforbrytelser i fjor, var halvparten på politiets liste.

— De som har stått på vår gjengangerliste har generert flest vinningssaker i 2014. Selv om de har sittet i varetekt eller soning en del av året, har de høy aktivitet når de er ute i samfunnet, sier Eriksen.

De 26 personene på lista ble domfelt eller siktet for 565 forhold, halvparten vinningssaker. I snitt stod hver person bak 21,5 saker. Disse har sittet inne 129 måneder på soning eller i varetekt, i snitt 4,9 måneder. Evalueringen slår fast at man har klart å holde de mest aktive vinningskriminelle ute av drift store deler av året.

Evalueringen slår videre fast at politiet også har lykkes med å stoppe visse typer kriminalitet i flere geografisk områder med pågripelser. Eksempler på dette er den massive økningen av hytteinnbrudd og båttyveri langs kysten i fjor sommer, innstigningstyverier på Grim i Kristiansand, bakromstyverier i Kristiansand, og diverse tyverier på Torvmoen i Søgne.