De 450 ansatte flyttet inn i Gyldengården i mars 2011, på Meieritomta midt i Kvadraturen. Foto: Reidar Kollstad
De 450 ansatte flyttet inn i Gyldengården i mars 2011, på Meieritomta midt i Kvadraturen. Foto: Reidar Kollstad

— Det er mye penger. La oss si det sånn: Vi har en haug andre områder innen helse- og sosialsektoren vi kunne brukt pengene på. Hver million er velkommen, for å si det pent, uttaler Hans Otto Lund, gruppeleder for Høyre og medlem av helse- og sosialstyret.

Gyldengården rommer kommunens helse- og sosialtjenester og Nav, og ble innviet i 2011 til en pris på 325 millioner kroner.

Leiekontrakten ble forhandlet i 2008, i en tid da byggepriser og leiemarked var på topp.

Følg Fædrelandsvennen på Facebook!

- Stramt marked

Avtalen sier at leiesummen hvert år justeres i takt med prisstigningen. Fra 2015 er beløpet økt med en halv million, til 25,4 millioner kroner (uten moms).

Det tilsvarer en kvadratmeterpris på snaut 2000 kroner for det 12.700 kvadratmeter store bygget.

Det kan være nyttig med en gjennomgang.

— Det er bare å konstatere at Gyldengården ble bygd i en tid da byggemarkedet var stramt. Leienivået var omtrent det samme som for andre nybygg i Kvadraturen i samme tidsrom, og måtte gjenspeile den reelle byggekostnaden, forklarer rådgiver Einar Hanssen i Kristiansand Eiendom.

Leieavtalen ligger fast i 15 år, uten mulighet for reforhandling. Nav Stat betaler for 2200 kvadratmeter, mens bykassen bekoster resten.

Om beløpet er høyt, hjelper det at huseier er Kristiansand Næringsselskap (Knas), heleid av Kristiansand kommune.

- Harde forhandlinger

Hans Otto Lund ønsker nå å ta saken opp i helse- og sosialstyret.

— Generelt bør det alltid være mulighet for å reforhandle slike kontrakter. Det kan være nyttig med en gjennomgang av historikken, kanskje det er noe med kontraktene vi burde sett på, sier gruppelederen.

— Men Knas gjør bare jobben sin, de er satt til å forvalte bygg og tjene penger på dem, tilføyer han.

– Generelt bør det alltid være mulighet for å reforhandle slike kontrakter, mener Hans Otto Lund, gruppeleder i Høyre. Foto: Arkivfoto

I fjor besluttet Knas-styret å ta 10 millioner kroner i utbytte til kommunen, av en omsetning på 103 millioner året før. — Gyldengården er et bygg som sviver rundt på inntektssiden, ikke noe mer. Det er bare sånn situasjonen er, vi har finansiert dette eksternt på linje med en hvilken som helst annen utbygger, sier Knas-direktør Jan Omli Larsen til Fædrelandsvennen.

Han var selv til stede da leieprisen ble fastsatt i 2008:

— Det var harde forhandlinger. Det er det alltid, og det skal det være, fremholder Larsen.

Dyrere enn andre kontorer

Økonomidirektøren i kommunen kjenner en liten svie, selv i et budsjett på fire milliarder.

Det er alltid lett å være etterpåklok, men det var nok dette som var markedspris.

— Klart det er mye penger, men så er det også et dyrt bygg med flotte lokaler. Det er alltid lett å være etterpåklok, men det var nok dette som var markedspris på det tidspunktet, påpeker Terje Fjellvang.

Som følge av mange ledige kontoretasjer er leieprisene i Kvadraturen under sterkt press. De varierer fra 1200 til 1800 kroner (eks. mva.) for lokaler av høy kvalitet, ifølge næringsmegler Gunnar S. Sædberg.

Han vil likevel ikke kritisere prisnivået i Gyldengården.

— Det er farlig å sammenligne funksjonsbygg med andre kontorlokaler, det blir som epler og bananer. Dette er bygg som skreddersys til én bruker, og det gir en del utfordringer. Tenk deg hva kvadratmeterprisen ville blitt i Kilden, sier Sædberg.